Yderpartier vil gøre op med jobcentrene, som vi kender dem

Del artiklen:
(Arkiv) Alex Vanopslagh (LA) og Pernille Vermund (NB) er enige om, at jobcentrene - som vi kender dem - skal afskaffes. Enhedslisten er enig.
(Arkiv) Alex Vanopslagh (LA) og Pernille Vermund (NB) er enige om, at jobcentrene - som vi kender dem - skal afskaffes. Enhedslisten er enig. - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Liberal Alliance, Enhedslisten og Nye Borgerlige mener alle, at jobcentrene fungerer helt forkert. Det er dog kun Nye Borgerlige, der kræver, at de helt skal lukkes.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Der er stor kritik af jobcentrene på yderfløjene for tiden. Både Liberal Alliance (LA), Enhedslisten og Nye Borgerlige taler om at ‘lukke’ jobcentrene, men det er kun Nye Borgerlige, der vil lukke dem helt.

I sidste uge var det LA, der kom på banen.

De kommunale jobcentre skal nedlægges, som vi kender dem, og a-kasserne skal overtage alle opgaver med de forsikrede ledige. Samtidig skal der ryddes grundigt op i reglerne. For eksempel skal der ikke stilles krav om, at arbejdsløse aktiveres, mener Liberal Alliance.

LA’s formand, Alex Vanopslagh, har fremlagt sit forslag i Berlingske. Kort fortalt, mener han, jobcentrene er for dårlige til at få folk i arbejde, og at systemet er gammeldags og ufleksibelt.

LA ønsker også at ændre finansieringen af dagpengene. I stedet for at give tilskud efter hvor mange arbejdsløse, der er, skal staten give et bloktilskud efter, hvor mange arbejdsløse den enkelte a-kasse kan få i job.

A-kasserne skal også selv kunne vælge, om de giver en stor understøttelse i starten af en ledighedsperiode og mindre efter for eksempel et halvt år. På den måde kan a-kasserne konkurrere om medlemmerne, mener LA.

“Med det her forslag behøver vi ikke diskutere dagpengeregler de næste mange år,” siger Alex Vanopslagh til Berlingske.

Historien melder ikke noget om, hvad der skal ske med kontanthjælpsmodtagere, unge på uddannelseshjælp og modtagere af integrationsydelse. Af partiets principprogram fremgår det, at:

“Liberal Alliance vil aldrig svigte dig, hvis du ikke kan klare dig selv. Vi har et ansvar for de medborgere, som enten på grund af sygdom, handicap eller uforskyldt ledighed har svært ved at forsørge sig selv. Et velstående samfund har altid mulighed for at række dig en hjælpende hånd, hvis du kommer galt af sted.”

Fælles fodslag med venstrefløjen

Også Enhedslisten vil gøre op med jobcentrene, som vi kender dem. BT citerede i januar partiets politiske leder, Pernille Skipper, for følgende indlæg i en debat:

“Stod det til Enhedslisten, ville vi lukke ned for jobcentrenes hetz, meningsløse krav og kontroller og sikre, at ingen bliver sendt i arbejdsprøvning, hvis de har en lægeerklæring, der anbefaler andet. Vi vil afskaffe varighedsbegrænsningen på sygedagpenge, så man ikke kan miste dem, før man er raskmeldt eller visiteret til andet.”

Altså ud med de stramme regler, der er til gene for arbejdsløse og syge. Det er reelt et opgør med den måde, jobcentrene arbejder på i dag, hvor alle næsten konstant skal være i aktivitet og jævnligt måles på, om de står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Nye Borgerlige vil lukke jobcentrene helt

“Formynderi og regelstyring skal afskaffes. Jobcentrene nedlægges,” er de første ord i Nye Borgerliges arbejdsmarkedspolitik

Partiet vil gøre det lovpligtigt for alle at forsikre sig mod arbejdsløshed, og en basisydelse uden modkrav skal give de ledige incitament til at klare sig selv. I partiprogrammet er der ikke et bud på, hvor stor basisydelsen skal være. 

Jobcentrene er for dårlige til at få folk i arbejde, mener partiet. Derfor skal pengene i stedet gives som en voucher til borgere, der har været arbejdsløse i mere end tre måneder. Vourcherens værdi skal være 5.000 kroner, som den arbejdsløse skal bruge til selv at købe hjælp til at få et job.