Fakta: Seniorer udgør en stadig større del af de ledige, der falder ud af dagpengesystemet

Del artiklen:
(Arkiv) Seniorer mellem 60 og 64 udgør en større andel af ledige, der mister dagpenge.
(Arkiv) Seniorer mellem 60 og 64 udgør en større andel af ledige, der mister dagpenge. - Foto: Søren Bidstrup/ Ritzau Scanpix

I alle aldersgrupper faldt stadig færre ud af dagpengesystemet. De 60-64 år udgjorde dog en væsentlig større andel af den samlede gruppe.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Antallet af arbejdsløse, der efter ryger ud af dagpengesystemet, falder stadig. Siden dagpengeperioden blev sat ned til to år i 2013, er antallet faldet fra 37.000 til godt 4.000 i 2018. Det er et fald på omkring 90 procent.

Også blandt de 60-64 årige faldt antallet, dog meget mindre. I 2013 mistede godt 1.500 ledige 60-64 årige dagpengeydelsen, mens det i 2018 var faldet med to trediedele til godt 500 personer. Blandt de 50-59 årige var faldet i antallet større. Her mistede 10.000 færre dagpengeretten i 2018 end i 2013.

Af den samlede gruppe, der har mistet dagpengene, er de 60-64 årige seniorer dog en stigende gruppe. Mens de i 2013 udgjorde fire procent af alle, der faldt ud af dagpengesystemet, udgjorde de i 2018 hele 12 procent.

I tabellen nedenfor kan man i kolonnen til højre se, hvordan andelen af aldersgrupper, der falder ud af dagpengesystemet, skifter over årene. I nederste række er de 60-64 årige, der nu udgør 12 procent af dem, der falder ud af dagpengesystemet. De 50-59 årige har omvendt haft et fald i andelen og udgør nu også omkring 12 procent af dem, der mister dagpenge fra a-kasserne.

I den næste tabel ses faldet i antal ledige, der er faldet ud af dagpengesystemet mellem 2013 og 2018. De to tabeller siger noget om, hvor mange, der er faldet ud af systemet og altså ikke noget om, hvordan de forsørgede sig efterfølgende. Læs videre under tabellerne for at få det uddybet.

I den samlede gruppe, der ryger ud af dagpengesystemet, er seniorer på 60-64 år altså en stigende gruppe. Men antallet af de 60-64 årige, der mister dagpengene, er faldende, som man kan se i næste tabel.

Stadig færre seniorer mister indkomstgrundlag, når de falde ud af dagpengesystemet

Dagbladet Politiken skrev søndag en historie under overskriften En støt stigende gruppe af ledige ældre er fanget i en økonomisk sump. Tal fra Danske A-Kasser skulle underbygge overskriften, men det gjorde de ikke, da de kun viste hvor mange, der mistede deres indkomstgrundlag i 2018, efter at dagpengene ophørte.

NB-Beskæftigelse har set på tallene fra 2013 til 2018  i Jobindsats.dk, som tallene fra Danske A-Kasser bygger på. Her ses det, at det forholder sig modsat, nemlig at stadig færre seniorer mister indkomstgrundlaget.

Fra 2013 til 2018 blev antallet af 60-64 årige, der mistede indkomstgrundlaget næsten halveret, fra 219 personer i 2013 til 124 i 2018. Antallet er faldet støt over næsten alle årene, dog mindre fra 2017 til 2018. For de 50-59 årige er der et betydeligt større fald, dog med større udsving i de enkelte år.

Ritzau lavede senere en historie på baggrund af Politikens tal. Her er påstanden om, at ‘en støt stigende gruppe af ledige ældre er fanget i en økonomisk sump’ udeladt.

Læs også:
Mange ældre mister dagpenge uden at have anden indtægt