Minister vil løse kommuners manglende indsats over for indvandrere gennem mere kontrol

Del artiklen:
Nye toner fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Han truer kommunerne med sanktioner, hvis de ikke holder samtaler med indvandrere på kontanthjælp.
Nye toner fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Han truer kommunerne med sanktioner, hvis de ikke holder samtaler med indvandrere på kontanthjælp. - Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Skærpet tilsyn skal sikre, at indvandrere kommer til samtaler i jobcentrene. Det fremgår af et svar til Folketinget.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Allerede i årets første dage truer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kommunerne med den skærpede kontrol, som indgår i den nye lov om aktiv beskæftigelsesindsats, der trådte i kraft 1. januar.

Hvis kommunerne ikke får styr på samtaler med indvandrere, så kommer der sanktioner, skriver ministeren i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

I august 2019 havde i alt 3.400 ikkevestlige indvandrere på kontanthjælp ikke haft en samtale i det kommunale jobcenter i løbet af de seneste seks måneder på ydelsen, fremgår det af svaret. 

Det er nye toner fra beskæftigelsesministeren. Peter Hummelgaard startede som minister med at lægge afstand til tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) udhængning af kommuner, der forbrød sig, og som blandt andet blev kaldt til kaffemøder i ministeriet. I stedet talte Hummelgaard om tillid og dialog. I svaret til Folketinget understreger han i stedet de nye muligheder for kontrol og sanktioner.

Der er med loven også indført nye målinger af, om kommunerne overholder reglerne, og gør de ikke det, vil der blive grebet ind, skriver ministeren: 

“Kommuner med dårlige resultater og manglende indsatser vil blive mødt med krav om at udarbejde en redegørelse samt en genopretningsplan for, hvordan kommunerne sikrer, at borgerne modtager en indsats, der er i overensstemmelse med intentionerne i beskæftigelseslovgivningen. 

Kommunerne får derefter en genopretningsperiode til at rette op på indsatsen. Den skærpede opfølgning kan i sidste ende betyde, at kommuner, der ikke lever op til deres ansvar, sættes under administration med faste krav til indsatsen.”