Kommunen nægtede ham seniorjob: Nu får Hans 400.000 kr. i erstatning

Del artiklen:
Byretten i Glostrup har dømt Gladsaxe Kommune til at betale mere end 400.000 kroner til Hans Regner Mogensen, fordi kommunen nægtede at finde et nyt seniorjob til ham. (Arkivfoto)
Byretten i Glostrup har dømt Gladsaxe Kommune til at betale mere end 400.000 kroner til Hans Regner Mogensen, fordi kommunen nægtede at finde et nyt seniorjob til ham. (Arkivfoto) - Foto: Marie Hald/Ritzau Scanpix

Efter en kamp i mere end halvandet år mod Gladsaxe Kommune om retten til et nyt seniorjob, kan Hans Regner Mogensen nu se frem til en klækkelig erstatning.

Af NB Medier

Efter en kamp i mere end halvandet år mod Gladsaxe Kommune om retten til et nyt seniorjob, kan Hans Regner Mogensen nu se frem til en klækkelig erstatning.

Når en kommune opsiger en seniorjobber og begrunder opsigelsen med langvarig sygdom, kan kommunen ikke senere, når borgeren ansøger om et nyt seniorjob, afvise ansøgningen med en anden begrundelse. Det har byretten i Glostrup afgjort i en principiel sag.

Det skriver Fagbladet 3F.

Byretten har dømt Gladsaxe Kommune til at betale mere end 400.000 kroner til Hans Regner Mogensen.

Dommeren lægger i afgørelsen vægt på, at når man opsiger nogen, skal man tydeligt angive i afskedigelsen, hvad der er den konkrete grund til opsigelsen.

Kan ikke nægte nyt seniorjob

Hans Regner Mogensen blev fyret fra sit seniorjob på grund af langvarig sygdom. 

Det er i hvert fald det, der står i hans afskedigelsesbrev fra kommunen. Men da han tilbage i januar 2018 søgte om et nyt seniorjob, blev hans ansøgning afvist med den begrundelse, at han havde ‘misligholdt sin ansættelseskontrakt’.

Men kommunen havde ikke ret til at nægte ham et nyt seniorjob, når begrundelsen for opsigelsen er sygdom.

Gladsaxe Kommune har besluttet ikke at anke sagen til landsretten, så nu kan Hans Regner Mogensen endelig ånde lettet ud.

– Jeg er bare så lykkelig. Nu er jeg endelig blevet bekræftet i, at jeg hele tiden har haft ret. Det var kommunen, der var forkert på den, siger Hans Regner Mogensen til Fagbladet 3F.

Ønskede ikke at vende tilbage til jobbet

Hans Regner Mogensen blev i april 2016 ansat som servicemedarbejder på en folkeskole i Gladsaxe Kommune. Men han trivedes ikke på skolen og blev i juli 2017 sygemeldt med stress.

Han ønskede ikke at vende tilbage til skolen, så da han i slutningen af november 2017 modtog sit opsigelsesbrev, hvori der stod, at han var blevet afskediget på grund af sit ”høje og langvarige sygefravær”, så hverken han eller hans faglige sekretær i 3F Mølleåen nogen grund til at protestere.

Så da Gladsaxe Kommune i januar 2018 afslog Hans Regner Mogensens ansøgning om et nyt seniorjob med den begrundelse, at der var hele to grunde til, at han var blevet opsagt – nemlig det høje sygefravær, og fordi han, ifølge kommunen, havde misligholdt sin ansættelseskontrakt – valgte han med 3F Mølleåen i ryggen at lægge sag an mod kommunen.

Halvandet år skulle der gå, før der igen tikkede penge ind på Hans Regner Mogensens konto. For på grund af sin kones indtægt, kunne Hans Regner Mogensen heller ikke få kontanthjælp.

Konen måtte tage flere job

Familien har måttet tømme både ferie og opsparingskonti for at kunne holde skuden oven vande. Det har endda været nødvendigt, at Hans Regner Mogensens kone, Jette Mogensen, havde flere jobs udover sit kommunale arbejde.

– Jeg var lige ved at gå psykisk ned. Vi har brugt alle vores penge. Jeg har endda måttet hæve hele min pension. Der er ikke en krone tilbage, siger Hans Regner Mogensen.

John Klausen, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet, er som sådan ikke overrasket over, hvordan sagen endte. Han kalder dommen “lige efter bogen”.

– Afsked fra et seniorjob som følge af sygdom indebærer som udgangspunkt ikke, at der er tale om misligholdelse, og kommunen kan ikke bare sige nej til et nyt seniorjob, siger han og fortsætter:

– Det er en klar fejl, at kommunen har brugt to forskellige begrundelser. Når kommunen har begrundet afskedigelsen med den ansattes ”høje og langvarige sygefravær”, kan kommunen som udgangspunkt ikke i afslaget på et nyt seniorjob bruge en helt anden begrundelse og påstå, at afskedigelsen skyldes misligholdelse af ansættelsesaftalen – det er opad bakke.

Forbund: En principiel dom

– Med dommen har vi fået slået fast, at kommunen er forpligtet til at finde dig et nyt seniorjob, hvis du ikke selv er skyld i, at du bliver fyret. Retten til seniorjob er et sikkerhedsnet i de sidste år på arbejdsmarkedet, for de af vores ældre medlemmer, som trofast har betalt ind til deres efterløn. Det er ikke i orden, at kommunerne klipper huller i det sikkerhedsnet bare fordi, at det er en besværlig ordning for dem, siger Lydia Callesen, gruppeformand for Den Offentlige Gruppe i 3F.

Hans Regner Mogensen er i tvivl om, det kan betale sig at søge nyt seniorjob. For 1. marts 2020 går han på efterløn.

– Nu ser vi fremad og så glæder jeg mig til, at jeg går på efterløn, siger Hans Regner Mogensen.

Gladsaxe Kommune har ikke ønsket at udtale sig om sagen.