Ny barselsfond til selvstændige

Del artiklen:
- Foto: Ida Marie Odgaard /Ritzau Scanpix

Selvstændige skal have bedre barselsvilkår med støtte fra en barselsfond. Fonden skal betales af de selvstændige selv.

Af Uffe Gardel, [email protected]

En barselsfond for selvstændige erhvervsdrivende skal fremover betale til selvstændige, som holder barselsorlov; det er en del af finanslovsforliget.
 
Fonden skal hvile i sig selv; landets selvstændige erhvervsdrivende skal selv betale den, men staten afsætter ti millioner kroner til eventuelle udviklingsomkostninger.
 
Selvstændige kan i dag gå på barsel med barselsdagpenge. Kravene er dog forholdsvis strikse: Man skal have drevet selvstændig virksomhed i mindst seks måneder inden for de sidste 12 måneder, man skal have arbejdet den seneste måned op til orloven, og virksomheden skal give overskud. Med en frivillig ekstraforsikring kan man dog få dagpenge uanset, om man har overskud eller ej.
 
Den helt store praktiske vanskelighed ser ud til at blive afgræsningen af målgruppen. Honorarmodtagere med B-indkomst vil ikke være omfattet, og forligspartierne ønsker at sikre, at  kun personer, som reelt er selvstændige, er omfattet. 
 
Endelig vil man “tilstræbe”, at kredsen af bidragydere så vidt muligt er afgrænset på samme måde som målgruppen, således at der er et sammenfald mellem dem, som bruger ordningen, og dem som betaler den.
 
 Forligspartierne vil drøfte udmøntningen af aftalen primo 2020.