Social- og sundhedsområdet har flest forgæves rekrutteringer

Del artiklen:
(Arkiv) Af alle brancher mangler der flest medarbejdere i social- og sundhedssektoren.
(Arkiv) Af alle brancher mangler der flest medarbejdere i social- og sundhedssektoren. - Foto: Ida Marie Odgaard

Over 11.000 forgæves rekrutteringer på social -og sundhedsområdet gør det til den branche, der mangler flest medarbejdere. Det viser ny opgørelse fra STAR.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Offentlige arbejdsgiver forsøgte forgæves at rekruttere 11.410 medarbejder på social- og sundhedsområdet i halvåret frem til september. Lige efter fulgte handel med 9.220 forgæves rekrutteringer.

Bygge- og Anlæg har fortsat procentuelt det største rekrutteringsproblem, men i antal job er det kun halvt så mange, nemlig 4.980 medarbejdere, der mangler i den branche.

Mange af jobbene blev dog besat, for mere end halvdelen af stillingerne blev besat af personer, der ikke helt havde de kvalifikationer, der blev efterspurgt.

Se hele analysen her.

Minister til arbejdsgiver: Brug jobcentre, a-kasser og fagforeninger

Antallet af forgæves rekrutteringer blev i september 2019 opgjort til 61.110, målt over det seneste halvår. Det er lidt færre end i juni, hvor antallet lå på 62.640 og endnu færre end i februar, hvor der var lidt over 70.000 forgæves rekrutteringsforsøg.
En række af de stillinger, der har været svære at besætte, er i den offentlige sektor. Det drejer sig bl.a. om social- og sundhedsassistenter, pædagogmedhjælpere og sygeplejersker, skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelse.

Ser man på andelen, var 21 procent af virksomhedernes rekrutteringsforsøg forgæves, mens den i juni var på 20 procent. Når raten er lidt højere i september end i juni, samtidig med at antallet af forgæves rekrutteringer er faldet, skyldes det, at der samlet set er lidt færre opslåede stillinger, som lidt oftere ikke kan besættes.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) opfordrer virksomhederne til at bruge jobcentre, a-kasser og fagforeninger til at finde danske ledige. Han afviser, at der er brug for ændringer i lovgivningen, der kan bringe mere udenlandsk arbejdskraft til landet.
– 60.000 forgæves rekrutteringer er for meget, men i første omgang bør virksomhederne altså se mod Europa efter nye hænder, hvis ikke de kan finde dem her, siger han. 

Læs hele analysen her.