Analyse: Nu er der færre ledige job til danskerne

Del artiklen:
(Arkiv) Jobopslagene bliver færre, og flere store virksomheder har afskediget mange medarbejdere i efteråret. Det gælder blandt andet Siemens og Vestas, der har fyret medarbejdere i vindmølleproduktionen.
(Arkiv) Jobopslagene bliver færre, og flere store virksomheder har afskediget mange medarbejdere i efteråret. Det gælder blandt andet Siemens og Vestas, der har fyret medarbejdere i vindmølleproduktionen.

Antallet af ledige job falder, viser tal fra Dansk Jobindex. Tendensen har været nedadgående siden sommerferien.

Af NB Medier

Antallet af ledige job falder, viser tal fra Dansk Jobindex. Tendensen har været nedadgående siden sommerferien.

Antallet af ledige job er på vej ned, og tendensen har været nedadgående siden sommerferien.

I september var der 22.500 ledige job. I oktober 21.400 ledige job, ifølge nye tal fra Dansk Jobindex. Det skriver Fagbladet 3F.

– Der er dog stadig kun tale om et forholdsvist lille fald. Men mit gæt er, at vi vil kunne se det i ledighedstallene indenfor seks måneder, siger Kaare Danielsen, administrerende direktør i jobindex.dk.

Dansk Jobindex er et jobbarometer, baseret på jobindex.dk, i samarbejde med dagbladet Børsen.

Ifølge analysen toppede antallet af nye jobannoncer på nettet sidste sommer, hvor der hver måned blev lagt 24.000 nye job op. Siden da er tallet faldet. Analysen siger, at man skal tilbage til sommeren 2017 for at finde et lavere antal jobannoncer end nu.

Antallet af annoncer er dog stadig højere end under kriseårene 2010 og 2011.

– Så det ligner ikke umiddelbart en hård krise på arbejdsmarkedet, men dog et tydeligt temposkift, hedder det i analysen.

Steen Bocian, cheføkonom ved Børsen, siger i analysen:

– Selv om der er tale om et stort fald i antallet af nye jobannoncer lagt på nettet over det seneste år, er det værd at bemærke, at niveauet stadig er højt nok til at kunne tyde på stigende beskæftigelse. Men usikkerheden om jobopsvingets fortsatte skæbne er steget, siger han.

Cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen tilslutter sig vurderingen.

– Det kan være en fejlvurdering. Men der er andre indikatorer, der også peger på, at arbejdsmarkedet er begyndt at bremse op. For eksempel ligger indikatorerne for beskæftigelse og mangel på arbejdskraft i de private hovederhverv generelt lidt lavere, end samme tid sidste år, siger han.

Frederik I. Pedersen understreger, at alle prognoser fortsat peger på, at der vil blive flere job, også næste år. 8.000 flere, vurderer de økonomiske vismænd.

– Men det er halvdelen eller mindre af den stigning, der ventes i år. Samlet er der ingen tvivl om, at der er en opbremsning, mener han.

3F’s cheføkonom påpeger, at arbejdsløsheden godt kan vokse, selv om beskæftigelsen stadig stiger. Nemlig hvis arbejdsstyrken vokser, altså flere kommer ind på arbejdsmarkedet – for eksempel seniorer eller udlændinge:

– De mange reformer, der er gennemført af det danske arbejdsmarked, vil fortsat øget udbuddet af arbejdskraft på arbejdsmarkedet markant i mange år frem.

I arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv har cheføkonom Tore Stramer ”stadig ja-hatten på”, som han siger.

– Vi venter fortsat en fremgang i beskæftigelsen, men mere afdæmpet. Vi forventer også, at ledigheden vil være stabil. Men der er større risiko for, at beskæftigelsen vil falde og ledigheden vil stige, siger Tore Stramer til Fagbladet 3F.