Alternativet vil give kontanthjælp uden modkrav

Del artiklen:
(Arkiv) Virksomhederne skal gøre praktikken mere lærerig, hvis virksomhedspraktik bliver frivillig, mener Torsten Gejl, Alternativet.
(Arkiv) Virksomhederne skal gøre praktikken mere lærerig, hvis virksomhedspraktik bliver frivillig, mener Torsten Gejl, Alternativet. - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Tilbud skal være frivillige; det vil øge kvaliteten, siger beskæftigelsesordfører Torsten Gejl om Alternativets beskæftigelseskrav til finansloven.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

“Kontanthjælp skal gives uden modkrav. Tilbuddene skal være frivillige. Vi vil afskaffe tvangen og kontrollen og bruge nogle af alle de penge, man sparer til at gøre tilbuddene så gode, at folk vil vælge dem uden at være tvunget til det,” siger Torsten Gejl. 

“Hvis vi gør det her, bliver der mulighed for og råd til meget mere individuelle tilbud, hvor man kan se det hele i en helhed, den sociale situation, familiesituationen, beskæftigelse. Så kan man hjælpe borgeren på benene på den måde, borgeren mener, der mangler noget.”  

Et eksempel er virksomhedspraktik, hvor frivillighed vil betyde, at virksomhederne må hæve kvaliteten for at trække folk til, siger Torsten Gejl. 

“I dag er virksomhedspraktik tvungen for mange, og meget af det giver ikke mening. Der er mange, der er i virksomhedspraktik uden særlige mål for opkvalificering, uden ordentlig dokumentation for det, de har lært, og uden at de får job bagefter. Vi er sikre på, at virksomhedspraktikkerne kunne blive så lærende, at folk ville prioritere dem frivilligt.”

Alternativet er ikke afgørende for S-regeringens finanslov, der har flertal med støttepartierne SF, Enhedslisten og De Radikale. Det erkender partiets leder.

“Vi har ikke mandaterne, der gør forskellen, så vi skal overbevise regeringen om, at vi har de bedste idéer,” sagde Uffe Elbæk til Ritzau forleden.