Gigtforeningen vil have udvidet fastholdelsesfleksjob

Del artiklen:
(Arkiv) Både arbejdsgivere og arbejdstagere vil have gavn af, at 40-50 årige med f.eks. leddegigt kan fortsætte i deres eget job som fleksjobbere, lyder det fra Gigtforeningens formand Mette Bryde Lind.
(Arkiv) Både arbejdsgivere og arbejdstagere vil have gavn af, at 40-50 årige med f.eks. leddegigt kan fortsætte i deres eget job som fleksjobbere, lyder det fra Gigtforeningens formand Mette Bryde Lind. - Foto: Gigtforeningen

Folketinget udvider i efteråret muligheden for at få fleksjob der, hvor man i forvejen er ansat. Men aldersgrænsen er for snæver, lyder kritikken.

Af NB Medier

S-regeringen fremlægger i november lovforslag om bedre mulighed for at få et fastholdelsesfleksjob, hvis man har seks år eller mindre til folkepensionen.

Gigtforeningen vil have fjernet aldersgrænsen, så også mennesker i 40-50 års alderen umiddelbart kan få fleksjob i den virksomhed, hvor de allerede arbejder. I dag må de vente i 12 måneder, før de kan søge.

“For os handler det om, at fastholdelsesfleksjob skal være for kronisk syge,” siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

“Vi har mange leddegigtpatienter, der kontakter os, når de får problemer i 40-50 års alderen. De spørger ikke, hvordan de kan få en førtidspension, men hvordan de kan få et fastholdelsesfleksjob.”

“Det, der er fantastisk ved fastholdelsesfleksjob, er, at man kan fortsætte med at bruge sine kompetencer, selvom man har forværring af sin leddegigt eller oplever nedslidningsskader i skuldre og knæ.”

650 flere i fastholdelsesfleksjob

Forslaget om en udvidelse af fastholdelsesfleksjob er en del af den seniorpension, som den tidligere regering (Venstre, Konservative og LA) indgik sammen med DF og De Radikale før valget. Forslaget bliver nu fremlagt af S-regeringen i forskellige dele, hvor et af dem er udvidelse af muligheden for at få et fastholdelsesfleksjob. Et forslag, der på forhånd er sikret et bredt flertal i Folketinget, da også Socialdemokratiet støtter det.

Med forslaget kan seniorer med seks år eller mindre til folkepensionsalderen komme direkte på fleksjob i den virksomhed, hvor de hidtil har arbejdet. Med de nuværende regler skal arbejdsgiveren først bruge mulighederne i overenskomsternes sociale kapitler i tolv måneder, før der kan søges fleksjob. Det et det krav, der ikke længere skal opfyldes af seniorer.

Med ændringen forventes en tilgang på 650 seniorer i fleksjobordningen, fremgår det af den politiske aftale om seniorpension.

Slet ikke nok

Af de 7.000, der årligt ringer til Gigtforeningens rådgivningstelefon, handler omkring 2.300 om fastholdelsesfleksjob.  Ud af dem er fleksjob relevant for omkring halvdelen, vurderer foreningen. Det er langt fra alle, det lykkes for, og hvis det lykkes, er arbejdsevnen betydeligt svækket efter det 12 måneder lange forløb med forskellige ordninger, siger Mette Bryde Lind. 

“Da 12-måneders reglen blev gennemført i forbindelse med førtidspensionsreformen, var de gennemsnitlige timer 16-18 timer for et fastholdelsesfleksjob. Nu er vi helt nede på 12 timer om ugen. Det tager hårdt på de her mennesker at skulle tåle så meget. Man mister effektiv arbejdstid, fordi reglerne er så stramme.” 

Især mindre virksomheder har ikke råd til at forsøge at bevare medarbejderne i 12 måneder. 

“Det er synd for arbejdsgiverne og for arbejdstagerne, og det er sværere at søge nyt job som fleksjobber på et ukendt arbejdsmarked,”