Finanslov: Radikale foreslår skolegang til langvarige kontanthjælpsmodtagere

Del artiklen:
På vej ud fra første møde om finansloven, Sofie Carsten Nielsen og politisk leder for Det Radikale Venstre Morten Østergaard.
På vej ud fra første møde om finansloven, Sofie Carsten Nielsen og politisk leder for Det Radikale Venstre Morten Østergaard. - Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Regeringens støtteparti har en række forslag til at få flere til at arbejde mere – herunder ældre og udlændinge.

Af NB Medier

De Radikale vil afsætte 100 millioner kroner på finansloven til obligatorisk undervisning for langvarige kontanthjælpsmodtagere. De skal forpligtes til at deltage i undervisningen i 30 timer om ugen, og det skal gøre dem klar til at tage folkeskolens afgangseksamen. 

Partiet kalder det ‘opskoling’, og skriver i finanslovsforslaget, at kontanthjælpsmodtagere “hænger fast i systemet i årevis uden at komme et skridt nærmere arbejdsmarkedet. Dermed har de heller ikke friheden til selv at sætte retning for deres eget liv.” Det skal opskolingen gøre dem i stand til.

Flere på arbejdsmarkedet

Udbud af arbejdskraft er kernestof for De Radikale, som mandag stillede som krav, at der skal åbnes op for mere udenlandsk arbejdskraft i denne finanslov. I partiets finanslovsforslag indgår udenlandsk arbejdskraft som en del af finansieringen. De Radikale mener, der kan hentes 70 mio. kr. til statskassen ved at sænke beløbsgrænsen for, hvad en udlænding skal tjene for at kunne tage arbejde i Danmark og gennem en reform af positivlisten over job, udlændinge kan tage. 

Partiet vil samtidig få 1.100 flere til at arbejde mere ved at hæve beskæftigelses- og jobfradrag til en samlet pris på 2,5 mia. kr. De Radikale ønsker at afskaffe al modregning i folkepension for ældre på arbejdsmarkedet, men partiet har ikke et bud på, hvad det vil betyde for, at flere bliver på arbejdsmarkedet længere. Det vil koste 500 mio. kr. 

Derudover vil partiet afsætte 25 mio. kr. til den socioøkonomiske virksomhed Jobbanken, der hidtil er blevet finansieret af satspuljen, som nu er afskaffet. Jobbanken arbejder med at hjælpe psykisk sårbare førtidspensionister på arbejdsmarkedet.  

Partiet ønsker også at udvide integrationsgrunduddannelsen for flygtninge, så også indvandrere, der har været i landet i længere tid, og som har dårlige danskkundskaber, kan tage uddannelsen. Det vil partiet afsætte 12 mio. kr. til.