Venligboer roser jobcenter for hurtig hjælp til somalisk familie

Del artiklen:
(ARKIV) I flere år har somaliere levet på lånt tid i Danmark, fordi myndighederne vurderer, at der er roligt nok i deres hjemland til at sende dem hjem. Her er det Sandholmlejren i Nordsjælland. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017)

Jobcentret i Odder var hurtig til at hjælpe en somalisk familie, der først fik frataget sin opholdstilladelse, men senere fik den tilbage igen. Det siger en ven af familien, der også er med i den lokale gruppe af Venligboerne.

Af Helle Schøler Kjær

“Der gik ikke en uge, så havde Ifrah sin job tilbage,” siger Stine Ryø Mathiesen om kvinden i den somaliske familie, der blev frataget sin opholdstilladelse med virkning fra oktober og fik den tilbage i december sidste år. Hun roser jobcentret i Odder for at hjælpe både mor og far i arbejde, da de igen måtte arbejde.

Venligboerne i byen havde sørget for, at familiens lejlighed var klar til at tage imod familien.

Familien består af far og mor og syv børn, og de gik alle under jorden i Tyskland, da de fik brev fra Udlændingestyrelsen om, at deres opholdstilladelse var trukket tilbage. I december kom de tilbage, fordi afgørelsen nu var trukket tilbage. Den havde ikke været omkring flygtningenævnet, og derfor var den ulovlig

Ifrah Mohamud arbejder som SOSU medarbejder på et lokalt plejehjem, og også hendes mand Salah Ahmed fik job igen. Han arbejder med rengøring, men har ikke kunnet arbejde de sidste to uger.

“De venter på den endelige afgørelse, og for 14 dage siden skulle de til Sandholm til et interview,” fortæller Stine Ryø Mathiesen, der har familiens tilladelse til at tale med pressen på deres vegne. Hun er medlem af Venligboerne, der har arbejdet for, at somalierne i Odder kan blive i landet.

Ifrah Mohamud og Salah Ahmed fik børnene passet og tog til Sandholmlejren i Nordsjælland, hvor de ventede i fem timer, indtil mødet blev aflyst. Det tog så hårdt på Salah Ahmed, at hans læge har sygemeldt ham med PTSD.

“Det har han nok haft hele tiden, men han havde forventet, at der kom en afklaring nu med det interview, og nu er de tilbage og venter igen,” siger Stine Ryø Mathiesen.

Læs også artiklen om Odder Kommunes samarbejde med Røde Kors Asylafdeling om flygtninge, der er på midlertidigt ophold.

FAKTA: 

Siden 2016 har Udlændingestyrelsen meddele somaliere, at deres opholdstilladelse udløb på en bestemt dato. I 2017 gik omkring 300 somaliere under jorden, og flere afgørelser er trukket tilbage, fordi somalierne kan anke Udlændingestyrelsens afgørelse til Flygtningenævnet eller Udlændingenævnet. I 2018 blev 285 opholdstilladelser inddraget, mens over 1.000 ventede på en afgørelse. Flygtningenævnet afgør sager for flygtninge, mens Udlændingenævnet afgøre sager for bl.a. familiesammenførte.