3F: EU går til angreb på dansk register over udenlandsk arbejdskraft

Del artiklen:
(Arkiv) 3F frygter mere social dumping, hvis registrering af udenlandske selskaber i det såkaldte RUT-register bliver ulovligt. Sagen skal nu for Højesteret. (Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix)

Selvstændigt erhvervsdrivende skal ikke længere registreres i RUT-registret, lyder det fra EU-Kommissionen. 3F frygter mere social dumping.

Af Helle Schøler Kjær

Selvstændigt erhvervsdrivende skal ikke længere registreres i RUT-registret, lyder det fra EU-Kommissionen. 3F frygter mere social dumping.

Mere snyd med løn og arbejdsvilkår, når skumle byggefirmaer hyrer østeuropæiske håndværkere.

Det kan blive konsekvensen, hvis EU-Kommissionen får held med at erklære dele af det danske RUT-register ulovligt. Så vil der ikke længere være krav om, at selvstændigt erhvervsdrivende skal stå i registret. Og det frygter fagforbundet 3F kan føre til øget social dumping i byggeriet, skriver Fagbladet 3F.

– Det kan få alvorlige og omfattende konsekvenser, hvis selvstændige ikke længere skal registreres i RUT. Op mod 50 procent af registreringerne på vores område bliver udgjort af alenemestre. I mange tilfælde er der tale om falske selvstændige. Det har vi brug for RUT til at afsløre. Ellers kan det blive til et stort smuthul, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s Byggegruppe.

Falske selvstændige – eller som det populært kaldes ”arme-ben” – er murere, betonarbejdere, tømrere eller andre, der formelt har deres eget lille firma uden andre ansatte, men som reelt arbejder i en sjak.

Fordelen for arbejdsgiverne ved at hyre denne type medarbejdere kan være, at de slipper for at overholde overenskomstens krav om løn under sygdom, efteruddannelse, pension og så videre.

EU-Kommissionen sendte i slutningen af 2018 en såkaldt åbningsskrivelse til den danske regering. Det er første skridt på vejen mod en sag ved EU-domstolen om brud på lovgivningen.

Ifølge Kommissionen er det danske RUT-register brud på EU’s regler om fri bevægelighed for tjenesteydelser, altså at der ikke skal være en masse bøvl og konkurrenceforvridning, hvis man vil hyre arbejdere i andre lande.

Ifølge Søren Søndergaard, EU-ordfører for Enhedslisten, viser sagen, at EU sætter fri konkurrence over arbejdstagerrettigheder:

– EU-lovgivningen er sjældent til gavn for lønmodtagerne. Hele det indre marked er indrettet til gavn for arbejdsgiverne. Vi skal ikke lægge os fladt ned. Så må domstolen træffe en afgørelse. Og så må vi lave lovgivningen om, siger Søren Søndergaard.

Den daværende danske beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), har i marts 2019 svaret EU-Kommissionen, at RUT-registret er nødvendigt for at forhindre social dumping i brancher som bygge/anlæg, fiskeri og landbrug.

Den nuværende minister på området fortsætter denne linje:

– RUT-registeret er et vigtigt redskab til at sikre, at udenlandske medarbejdere arbejder under ordentlige vilkår i Danmark. Fri bevægelighed må ikke ske på bekostning af ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet. Der har været en dialog med Kommissionen, og jeg håber naturligvis, at vi kan få en afklaring snarest, lyder det i en skriftlig kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Samtidig med åbningsskrivelsen, er der en anden sag, som begrænser RUT-registret.

Her har Vestre Landsret dømt, at private borgere og danske virksomheder ikke længere skal have lov til at se, hvor udenlandske firmaer arbejder i Danmark.

Sagen kommer nu for Højesteret.