Hurtige bevillinger af førtidspensioner giver samlet flere på overførsel

Del artiklen:
På Bornholm er flere kommet i fleksjob og førtidspension hurtigere, forklarer arbejdsmarkedschef. Foto: Bornholms Regionskommune)

Kortere ressourceforløb og en samlet hurtigere afklaring til førtidspension og fleksjob giver Bornholms Regionskommune den største stigning i den samlede andel borgere på beskæftigelsesydelser. Samtidig er ledigheden i bund, og øen importerer arbejdskraft.

Af Helle Schøler Kjær

Siden nytår har 91 borgere på Bornholm fået bevilget førtidspension. I samme periode har 85 fået bevilget fleksjob. Det er forklaringen på, at Bornholm er den kommune, der har haft den største stigning i andelen af borgere mellem 16 og 66 år på beskæftigelsesydelser over det sidste år, lyder det fra arbejdsmarkedschef Allan Westh. Stigningen er på 0,5 procent og kan ses i en oversigt i denne artikel.

I nedenstående tabel over udviklingen over ti år kan man se den store stigning i bevilgede førtidspensioner siden 2016.

“Vi har prioriteret en hurtig afklaring af borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Det har flyttet en del i job, men også en hurtigere afklaring til førtidspension og fleksjob. Vi har derfor haft en stigning i 2017 -og 18 og lidt i 2019. Vi forventer at ryge lidt ned igen, for vi har nu et fald i tilgangen til ressourceforløb på 60 procent,” fortæller Allan Westh.

Det går godt med ledighedstallene i kommunen.

“Ledigheden er drastisk faldende. Vi er nede på 3,5 procent,” fortæller Allen Westh.

“Det giver helt nye muligheder på folk på arbejdsmarkedet. Virksomhederne er mere rummelige i forhold til at få folk ud, og vi har en rimelig succes med at få flygtninge i job.”

Arbejdsstyrken på Bornholm er på omkring 18.000 fuldtidspersoner. I første halvår 2019 var de 740 helårspersoner udenlandsk arbejdskraft, fortæller arbejdsmarkedschef Allan Westh. Det er i alt 1.300 mennesker.

 

Et ressourceforløb er i gennemsnit et halvt år kortere i Bornholms Regionskommune end landsgennemsnittet.

Her er NB-Beskæftigelses oversigt for beskæftigelsesydelser i Bornholms Regionskommune:

Fakta:

Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum offentliggjorde i april en analyse af væksten i landets kommuner frem til 2017.

Af den fremgår det, at Bornholms Regionskommune havde haft en vækst på 0,7 procent af BNP per indbygger i perioden 1999-2008. Den steg til 1,4 procent i perioden 2008-2017. Bornholm var dermed nummer 17 ud af 94 kommuner med en vækst fra den ene periode til den anden på 0,7 procent.

NB: Af diskretionshensyn indgår de fire kommuner Fanø, Læsø, Samsø og Ærø ikke i Momentums analyse.