Regeringens støttepartier vil ændre public service-betaling

Del artiklen:
SF-medieordfører Jacob Mark vil have ændret den model for betaling til public service-medier, der blev vedtaget sidste år. (Arkivfoto) - Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

SF og andre partier i rød blok vil have ændret på den skattefinansierede model, der blev vedtaget sidste år.

Af Arne Ullum

SF og andre partier i rød blok vil have ændret på den skattefinansierede model, der blev vedtaget sidste år.

Sidste år skrottede den daværende VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti medielicensen og indførte skattebetaling til DR.

Men ifølge den nye socialdemokratiske regerings støttepartier er skattemodellen socialt skæv, skriver Politiken. Partierne vil derfor have modellen afskaffet.

– SF kæmpede hårdt for at afskaffe licensen, fordi den var usolidarisk, fordi den betød, at en studerende eller en kontanthjælpsmodtager betalte lige så meget som den velhavende direktør.

– Men den model, som den borgerlige regering indførte, er heller ikke progressiv, så det skal vi se på, siger SF-medieordfører Jacob Mark til Politiken.

De Radikales medieordfører, Jens Rohde, vil også gerne finde en løsning, som er socialt mere retfærdig.

Han er dog især bekymret over, at støtten til DR risikerer at være til konstant diskussion, når danskerne betaler over skatten og ikke direkte via licensen som tidligere.

– Den erfaring, man har fra andre lande, hvor man er gået over til en skattefinansieret model, er, at man meget hurtigt reducerer det, der var en kulturinstitution, til en medievirksomhed.

– Det bliver sådan, at hver gang regeringen mangler penge, så må DR også holde for, siger Jens Rohde til Politiken.

Partierne i blå blok besluttede sidste år at beskære DR med 20 procent.

Enhedslisten har foreslået at erstatte den nuværende model med en medieskat, som skal sikre, at de mest velstillede borgere betaler mere til public service end dem med lave indkomster.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen.

I en mail til Politiken skriver Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, at skattefinansieringen bliver en del af de kommende forhandlinger om en ny medieaftale.

– Her vil både armslængdeprincippet og en socialt balanceret finansiering selvfølgelig også være socialdemokratiske prioriteter, skriver han.

/ritzau/