Højsæson for kunstfestivaler

Del artiklen:
På denne gyngende lyserød tømmerflåde ved Thorsminde vil man kunne se et videoværk af kunstneren Bassem Yousri fra Egypten. 
På denne gyngende lyserød tømmerflåde ved Thorsminde vil man kunne se et videoværk af kunstneren Bassem Yousri fra Egypten.  - Foto: Klavs Weiss, Statens Kunstfond.

Netop nu er et godt tidpunkt at se kunsten udfolde sig lokalt i både Øst- og Vestdanmark. De aktuelle kunstfestivaler har meget forskelligt udtryk, og nogle har til formål at inspirere borgerne til at præge udarbejdelsen af kommunens kommende kunststrategi.

Af Lene Vind, [email protected]

Lene Vind, [email protected]

Inden Kulturmødet på Mors var lukket og slukket, åbnede lydfestivalen i Struer 23. august. Struer Tracks er en international festival for lydkunst, der finder sted hvert andet år. Kernen i Struer Tracks er en udstilling af kunstværker, som realiseres i samarbejde med lokale aktører rundt omkring i kommunen. I år er temaet for festivalen spørgsmålet: Hvad har vi brug for at lytte til?

I stedet for at fokusere på de lyde, der allerede er til stede, bringer kunstnerne de fremmede, de glemte og de fremhævede lyde til festivalen. Struer Tracks vil tune ind på nye forbindelser, afgange og gennemrejser: Til en by i Rusland, til stråling fra rummet og truede arter. Festivalen varer frem til 7. september.

Noget bølger i Vordingborg

Siden 1991 har egnsteatergruppen Cantabile 2 stået for Waves Festivalen i Vordingborg, som åbnede den 26. August. Det er en festival, der udforsker de nyeste tendenser indenfor scenekunst, teater, komik og performance. Og så udfordrer den publikums grænser på en god måde for eksperimenterende teater og international scenekunst. Festivalen sætter kunst i øjenhøjde og udfordrer publikums grænser på den gode måde.

Publikumsinddragelsen gør Waves Festival særlig. Hvor kunst ofte er noget, man betragter på afstand i tryg vished om, at man kan blive i sin komfortzone, trækker Waves Festival publikum med ind.

”Det kan være både spændende, men også grænseoverskridende for mennesker, som måske aldrig har prøvet noget lignende. Men det er grænseoverskridende på den gode måde. Det er anderledes at have kunsten i øjenhøjde. Det giver os mulighed for at udforske vores grænser, teste dem og rykke ved dem,” siger borgmester Mikael Smed.

Festivalen er med til at sætte Vordingborg på det kulturelle landkort.

”Det er en stor begivenhed, der vækker interesse bredt i Danmark, men faktisk også uden for landets grænser. Den viser, at man ikke behøver at være en storby for at afholde kulturbegivenheder af international kvalitet,” siger Mikael Smed.

Festivalen varer til 31. August.

Usædvanlige møder ved Nissum Fjord

Om et øjeblik vil man omkring Nissum Fjord kunne opleve en anderledes kunstfestival drevet af lokale kræfter. Fra 30. august til 8. september møder tilskuerne kunst i fiskerhytter, auktionshaller og private lader. I alt 42 værker på 27 usædvanlige placeringer skabt af 49 kunstnere fra 17 forskellige lande – helt gratis.

Det er den lokale kunstnerdrevne forening ET4U i samarbejde med en række midt- og vestjyske foreninger og institutioner, der står bag festivalen MEETINGS. Og som noget helt særligt har ET4U inviteret en række danske og internationale kunstnere på arbejdsophold ved forskellige udvalgte lokaliteter. Resultatet er kunst, der er skabt i og til det særegne område omkring fjorden. Eksempelvis kan man i en fiskerhytte i Helmklink Havn, udlånt af et par lokale, opleve et videoværk af Jette Ellgaard, og på en gyngende lyserød tømmerflåde ved Thorsminde vil man kunne se et videoværk af kunstneren Bassem Yousri fra Egypten.

Hvad er kunst i det offentlig rum?

Endagsfestivalen ”Kunst på sokkel” er en del af Ringsted Natten fredag 30. august 2019, hvor fem danske kunstnere viser eksempler på kunst i det offentlige rum forskellige steder i bymidten.

Kunstnerne er inviteret til at vise skulpturelle værker på gulmalede sokler. Værkerne kan både findes ved den centrale bymidte og ude i periferien, hvor de indtager forskellige typer byrum. Både Ringsted Isenkræmmer, Danhostel, en nedlagt blomsterbutik og det centrale bytorv danner ramme for værkerne.

Byrådet har afsat 550.000 kroner om året fremover til kunst i det offentlige rum og kunstfestivalen skal bruges til at vise forskellige typer af kunst i det offentlige rum og stimulere den proces, der kommer til at foregå gennem efteråret, hvor der bliver udarbejdet en kunststrategi for Ringsted Kommune. Kunststrategien skal sætte retningen for, hvordan Ringsted Kommune skal arbejde med kunst i det offentlige rum i de kommende år.