Alternativet: Tror ikke på ministers hensigter, før der er milliardbeløb på bordet

Del artiklen:
Der skal mange penge med til at omsætte ministerens tanker om en ny beskæftigelsespolitik, mener Torsten Gejl (ALT). Han viil se det, før han tror det. (Foto: Alternativet)

“Jeg vil se det, før jeg tror på Hummelgaards paradigmer og kvantespring,” siger Alternativets beskæftigelsesordfører Torsten Gejl til NB-Beskæftigelse. En af de ting, der står højt på hans liste, er mere uddannelse gennem revalidering.

Af Helle Schøler Kjær

“Jeg vil se det, før jeg tror på Hummelgaards paradigmer og kvantespring,” siger Alternativets beskæftigelsesordfører Torsten Gejl til NB-Beskæftigelse. En af de ting, der står højt på hans liste, er mere uddannelse gennem revalidering. 

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Uddannelse skal afløse reformer med stadigt lavere ydelser til ledige, mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), og dertil har han Alternativets fulde opbakning. Men partiets beskæftigelsesordfører Torsten Gejl frygter, at det er store ord uden indhold, og at der ikke følger penge med. For uddannelse er dyrt.

“Der skal leveres, og det koster penge, og foreløbig har der ikke lydt noget om det. Der er sandsynligvis tale om milliardbeløb,” vurderer Torsten Gejl.

Han ærgrer sig over, at de fleste kommuner er holdt op med at bruge revalidering til at få arbejdsløse med nedsat arbejdsevne tilbage på arbejde.

“Det er jo  en af de bedste måder at få folk tilbage på arbejdsmarkedet, men det er ved at ende i kassetænkning som sædvanligt, og det er næsten umuligt at gøre noget, når det ender der.”

Langsigtede investeringer

Er det ikke ligeså godt at komme i job gennem kortere kurser; så det også går hurtigere? 

“Det er supergodt at få folk ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt, men folk bliver ikke raske af arbejde,” siger Torsten Gejl.

“Når syge mennesker tvinges ud , og de står og sveder i sikkerhedsskoene, så ryger de tilbage igen. På revalidering bruger man den tid, der skal til for at få borgerne på benene. Det er en knaldgod forretning at få de folk tilbage på arbejdsmarkedet. Desværre er langsigtede investeringer ikke så populært i pressede kommuner, men det er dumt at skære med den undskyldning.”

I et interview i NB-Beskæftigelse i sidste uge sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at der skal findes penge til et større uddannelsesløft.

“Hvis vi mener det, må vi også betale for det,” sagde ministeren.

Vil bevare revalidering

Også Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF ønsker, at revalidering skal bruges mere. Da den tidligere VLAK-regering ville afskaffe ordningen helt i 2016, sagde Dansk Folkeparti fra, og partiets handicapordfører stillede i sidste folketingssamling spørgsmål til ministeren om revalidering.

“Som handicapordfører synes jeg, det er en rigtig god måde at få folk i arbejde igen,” siger Karina Adsbøl (DF). “Det skal være en mulighed, man har i værktøjskassen.”

Socialdemokratiet vil også bevare revalideringen. Partiets arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen sagde i forbindelse med VLAK regeringens forslag om helt at afskaffe revalidering, at det må være op til kommunerne at afgøre, hvor meget de vil bruge ordningen.

SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge siger, at “det er synd og skam, at det har været brugt alt for lidt, og at der er så få tilbage.”

“Vi har jo fulgt Sønderborgs gode resultater, og det giver jo økonomisk tryghed med en plan over længere tid.”

Læs om Sønderborgs brug af revalidering her.

SF har ikke prioriteret revalidering som et politisk krav, men Karsten Hønge tror på, at der kommer til at ske store forandringer med den socialdemokratiske regering, også på beskæftigelsesområdet.

“Det bliver spændende at se, om de kan stå distancen,” lyder det fra SF’eren.