Faglige ledere ærgrer sig: Tror stadig på tidlig pension til nedslidte

Del artiklen:
(ARKIV) Fagbevægelsen er skuffet over, at Socialdemokratiets pensionsforslag ikke er med i regringsaftalen.(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

En række fagforbund tror fortsat, at det socialdemokratiske forslag om tidligere pension bliver gennemført, selvom det slet ikke er nævnt i ny regeringsaftale. Socialdemokratiet vil gennemføre seniorpensionen, som blev vedtaget uden S før valget.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Et af de mest omdiskuterede politiske forslag det seneste halve år – det socialdemokratiske udspil om ret til tidligere folkepension – er ikke nævnt i det 18-sider lange dokument, som Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten har lagt frem i fællesskab.

Men det tolker fagbevægelsen ikke, som at idéen er droppet, skriver A4 Nu.

Hos Dansk Metal er formanden Claus Jensen stadig optimist:

– Jeg tror ikke, der er nogen som helst i Danmark, der er i tvivl om, at dette er hjerteblod for Mette Frederiksen – det sagde hun jo også meget tydeligt i aftes. Vi er fortrøstningsfulde over for, at der på den ene eller anden måde bliver fundet en fornuftig løsning, siger Claus Jensen.

Mona Striib, formand for fagforbundet FOA, der organiserer blandt andet sosu´er og andre ansatte i omsorgssektoren, er dog skuffet over, at tidligere pension til nedslidte ikke kom på plads ved de netop afsluttede forhandlinger.

– Tidligere tilbagetrækning har været knasten, men det lyder på Mette Frederiksen, som om hun stadig har den klare intention, at det skal gennemføres sammen med andre forbedringer for nedslidte, siger Mona Striib.

Hos 3F, der har medlemmer i blandt andet industrien, transportbranchen og byggeriet, siger formand Per Christensen.

– Jeg er meget tilfreds med, at Mette Frederiksen igen har understreget, at det bliver en hovedopgave for den nye regering at arbejde for differentieret pension. Man har tidligere bebudet en dialog med arbejdsmarkedets parter om en model for dette, og det arbejde ser vi frem til.

Hos Fødevareforbundet NNF, der blandt andet organiserer slagteriarbejdere, har man længe arbejdet aktivt for en differentieret pensionsalder. Og man ærgrer sig over, at netop det punkt ikke er omtalt i den politiske aftale.

Formanden Ole Wehlast peger på, at der ikke er et flertal i Folketinget i øjeblikket for det socialdemokratiske forslag, men fagforbundet tror stadig på, at det vil blive gennemført:

– Mette Frederiksen sagde i aftes, at det var en æressag for hende, så hun kan vist ikke sige det klarere nu, mener NNF-formanden.

Han mener, at Dansk Folkeparti bør sadle om og levere de nødvendige stemmer til en ordning med tidligere pension:

– Mange af vores medlemmer plejede at stemme på det parti. De tabte valget, fordi de spændte ben for det her forslag. Det håber jeg, at de har forstået. Kom nu og hjælp til, siger Ole Wehlast.

I regeringsaftalen har Socialdemokratiet givet tilslutning til at gennemføre den seniorpension, der før valget blev aftalt mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale som erstatning for den hidtidige seniorførtidspension.

Læs også:

Fakta: Forskelle på gældende og ny senior(førtids)pension

hsk