Fakta: 27 procents stigning i nytildelinger af førtidspensioner

Del artiklen:

En stor stigning i førtidspensioner vil øge presset på de offentlige udgifter, herunder en 27 procents stigning i nytildelinger fra 2017 til 2018. Se forklaringen og den store forskel på nytildelinger af førtidspension i kommunerne her. 

Af Helle Schøler Kjær

En stor stigning i førtidspensioner vil øge presset på de offentlige udgifter, herunder en 27 procents stigning i nytildelinger fra 2017 til 2018. Se forklaringen og den store forskel på nytildelinger af førtidspension i kommunerne her. 

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Forleden sendte Hjørrings borgmester et brev til Kommunernes Landsforening om, at den store stigning i førtidspensionister, der forlænges pga den senere folkepensionsalder, kan vælte budgetterne for de kommuner, der ikke får fuld kompensation for stigningen. I forbindelse med de kommende økonomiforhandlinger mellem regering og KL krævede Arne Boelt (S) fuld refusion for de ældre, der får forlænget førtidspensionen.

Men forlængelsen for de ældre førtidspensionister er kun en af tre kilder til en samlet stigning i antallet af førtidspensionister. For samtidig steg nytildelinger af førtidspensioner med 27 pct. i 2018. Det skyldes to ting.

For det første udløber mange af de fem-årige ressourceforløb, der blev sat i gang fra 2013, og de fleste af dem kommer på førtidspension. I 2018 kom i alt 56 procent på førtidspension efter ressourceforløb, mens 25 pct. fik bevilget fleksjob, viser tal på Jobindeks.dk

For det andet er der et politisk ønske om, at flere skal have tildelt førtidspension. Det skete efter store protester og mange avisartikler om syge mennesker i meningsløse arbejdsprøvninger. I juni 2018 blev loven derfor lavet om, så det blev nemmere at få tilkendt førtidspension uden først at komme igennem ressourceforløb.

Nytildelinger steg med 27 procent i 2018

Næsten 2.700 flere fik tildelt førtidspension i 2018 end i 2017. Det er en stigning på 27 procent.

Dermed ligger antallet af nytildelinger kun knap et par tusinde under det tal i 2012, som fik politikerne til at indføre ressouceforløb for at få hjælpe flere af de potentielle førtidspensionister ud på arbejdsmarkedet i stedet for.

Reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft i 2013, og siden da har tusinder været igennem ressourceforløb. Men nu er borgerne altså ved at være igennem arbejdsprøvninger og praktikforløb, og mens knap 14.700 i 2012 fik tildelt førtidspension, så er tallet efter det første dyk til det halve nu oppe på knap 12.750 nye tildelinger i 2018.

I 2016 var der en stigning i på 17 procent, i  2017 fik 15 pct. flere fik tildelt førtidspension, er stigningen nu altså i 2018 på hele 27 procent i forhold til året før.

Stor forskel på udviklingen i førtidspensioner i kommunerne

Der er stor forskel på, hvordan stigningen fordeler sig i kommunerne. Fra et fald på over 25 procent i kommunerne Roskilde, Ringkøbing-Skjern, Furesø og Billund til en stigning på over 100 pct. – altså en fordobling – i Gribskov, Tønder, Skive og Vordingborg. Der skal tages forbehold for, at der kan være stor forskel på det niveau, der var udgangspunktet i kommunerne før stigningen i tildelinger i 2018.

Se kort over kommunerne her og en tabel længere nede på siden.

Her et overblik over tildelinger af førtidspensioner i kommunerne fra 2017 til 2018, hvor 2012 er medtaget for at kunne sammenligne med tildelinger før reformen af førtidspension og fleksjob, der trådte i kraft i 2013. Bemærk, at der er to sider.

Selvom antallet af nytildelinger af førtidspension er stiger meget, er det samlede antal førtidspensionister er dog stadig under 2012 niveauet. I 2012 var der knap 260.000 førtidspensionister, mens der i 2018 var knap 220.000. Et mindre fald på 9.000 skyldes, at det er blevet sværere for borgere under 40 år at komme på førtidspension. For første gang har vi dog i 2019 set det samlede antal stige.