DA og FOA: Uenige, om deltidsansatte vil arbejde mere

Del artiklen:
(ARKIV) DA og FOA kommer til forskellige konklusioner, når de opgør, hvor mange på deltid der ønsker flere timer. (Foto: Ida Marie Odgaard/ Ritzau Scanpix)

Mens DA har regnet ud, at kun tre procent af de deltidsansatte vil gå op i tid, så ønsker langt flere sosu-assistenter at arbejde mere, viser en tidligere medlemsundersøgelse fra FOA.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

En ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at kun omkring tre procent af de deltidsansatte på hele det danske arbejdsmarked ønsker at arbejde på fuld tid. Det er i alt 20.000. En medlemsundersøgelse FOA fra 2018 viste dog, at hele tyve procent af  sosu-medarbejderne, der ønsker at gå op i tid. Fagforbundet undrer sig samtidig over, at kun hver femte stilling sosu-stilling er slået op som et fuldtidsjob.

DA tager som udgangspunkt, at tolv procent – eller 80.000 personer – i Danmarks Statistiks arbejdsmarkedsundersøgelse siger, at de har deltidsjob, fordi de ikke kunne finde et fuldtidsjob. Men kun 44 pct. af dem siger derefter, at de er interesserede i at gå op i tid, og kun 37 procent af dem har gjort noget for at komme op i tid. Derfor bliver tolv procent til tre procent og 80.000 personer til 20.000 på hele arbejdsmarkedet, der “reelt” ønsker at gå op i tid, skriver DA.

På den anden side står FOA med omkring 73.000 sosu-medarbejdere som medlemmer. 85 procent af dem er på deltid, og især de unge gav i en medlemsundersøgelse i 2017 udtryk for, at de gerne vil på fuld tid. I alt 20 procent af FOA’s medlemmer sagde dengang, at de gerne vil op i tid, men at jobbene er der ikke. Det er 14.600 sosu’er, der ønsker flere timer, – altså en betydelig del af de 20.000 deltidsansatte i DA’s undersøgelse for hele arbejdsmarkedet, der ønsker at arbejde mere.

Familie, studier – og dårlig planlægning i kommunerne

Både DA og FOA er enige om, at de fleste på deltid selv ønsker det af hensyn til familie, studier osv., men mens DA’s undersøgelse viser, at de deltidsansatte ikke selv har bedt om at komme op i tid, så siger to ud af tre sosu’er, der ønsker længere arbejdstid, at de har bedt om det, men at der ikke var mulighed for det.

Mens FOA altså anerkender, at de fleste sosu’er ønsker at bevare deltid, undrer det forbundet, at kommunerne ikke gør mere for at skabe fuldtidsjob.

”Kommunerne vil i mange tilfælde hellere have to deltidsansatte end én fuldtidsansat, fordi de kan bruge dem på de tidspunkter af dagen, hvor behovet er størst. Der er brug for, at man tilrettelægger arbejdet i ældreplejen helt anderledes i fremtiden, hvis vi skal have flere til at arbejde flere timer,” sagde formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann i en pressemeddelelse fra FOA tidligere på året.