HK indfører lønforsikring til medlemmerne pga forringet dagpengesystem

Del artiklen:
(ARKIV) Et HK medlem får kun 55 pct. af dagpengene ved arbejdsløshed. Derfor tilbyder HK/Privat nu lønsikring til medlemmerne, siger formand for HK/Stat Simon Tøgern. (Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix)

HK/Privat indfører en lønforsikring til sine 55.000 medlemmer, skriver Politiken. Sikkerhedsnettet under HK-medlemmer er blevet for dårligt, mener fagforeningen. 

Af Ritzau

HK/Privat indfører en lønforsikring til sine 55.000 medlemmer, skriver Politiken. Sikkerhedsnettet under HK-medlemmer er blevet for dårligt, mener fagforeningen. 

Lønforsikringen kommer til at gælde samtlige medlemmer, og det sker på grund af gentagne forringelser af dagpengesystemet, fortæller Simon Tøgern, formand for HK/Privat, til Ritzau.

– Vi har været vidne til, at dagpengesystemet er blevet forringet. Man har forkortet dagpengeperioden, man har strammet op på rådighedsbestemmelserne, og kompensationsgraden er løbende faldet.

– Og det har vi protesteret imod politisk. I 2012 lavede vi en af de største underskriftindsamlinger i danmarkshistorien for forbedringer dagpengesystemet, men lige lidt hjalp det.

– Vi kunne ikke engang få en minister fra den daværende socialdemokratiske regering til at tage imod underskrifterne, siger han.

Som det er i dag, får et gennemsnitligt medlem af HK/Privat omkring 55 procent af sin løn dækket, hvis han eller hun kommer på dagpenge.

Med lønforsikringen er medlemmerne sikret at få 80 procent af deres normale løn i seks måneder ved ledighed.

– Hvis vi ikke kan få den ideelle model (bedre dagpengesystem, red.), så må vi tage den model, vi kan få. Og derfor har vi arbejdet på denne ordning.

– For som dagpengesystemet er nu, så er det et stort økonomisk fald at gå fra beskæftigelse til dagpenge, og der vil vi gerne betrygge vores medlemmer i deres arbejdsliv. Og det kan vi med det her, siger Simon Tøgern.

Ordningen er obligatorisk for alle medlemmer, og de vil opleve en stigning i deres månedlige kontingent med 65 kroner.

Trods den højere pris har medlemmerne taget godt imod det, fortæller formanden.

– Vi har sat en hotline op, så medlemmerne kan ringe ind, og 99 procent af vores medlemmer er rigtig glade for ordningen.

– Mange er også glade, fordi de i forvejen har haft nogle lignende, men langt dyrere forsikringer, som de nu har kunnet opsige, siger Simon Tøgern.

Lønforsikringen træder i kraft 1. september, og personer meldt ind frem til 31. august vil få glæde af forsikringen fra 1. september, hvis man både er medlem af fagforeningen og a-kassen.

Herefter skal man have været medlem af fagforening og a-kasse i et år, før man kan bruge lønforsikringen.

/ritzau/hsk