Mette Frederiksen (S) blev mødt af modsatrettede krav hos dronningen

Del artiklen:
Mette Frederiksen (S) på Amalienborg, hvor hendes støttepartier anbefalede hende som forhandlingsleder, men med modsatrettede krav og ønsker. (Foto: THOMAS SJØRUP/Ritzau Scanpix)

De Radikale kræver reformer, som Enhedslisten afviser. Og SF vil have en regering med flere partier, men S vil gå solo.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blev i første dronningerunde mødt med en række modstridende krav fra de partier, der ønsker hende som statsminister.

Alligevel blev hun udpeget som forhandlingsleder og kan fredag indlede forhandlingerne med Folketingets partier, skriver Jyllands-Posten.

Enhedslisten, SF og De Radikale mødte alle op med en stribe krav, der kan spænde ben for Frederiksens bestræbelser. Flere af partiernes krav strider nemlig direkte imod hinanden, fremgår det af partiernes indstillinger til dronningen.

De Radikale stiller en række politiske betingelser, som Frederiksen skal opfylde. Partiet vil have en politisk aftale, der blandt andet sikrer, at en ny regering står på »et ansvarligt økonomisk grundlag«.

TV2 Nyheder har offentliggjort ordlyden af partiernes noter til Dronningen. Nedenfor er indeholdet af noterne fra Socialdemokratiets støttepartier:

Socialistisk Folkeparti

SF peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger og kan støtte Mette Frederiksen som ny statsminister med den betingelse, at hun danner en regering bestående af flere partier fra rød-grøn blok (S, R, SF, Ø og Å)

Det Radikale Venstre

Radikale Venstre peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger med henblik på at lede forhandlinger om en stabil ny regering, der som forudsætning for sin dannelse har forpligtet sig til at sætte en ny retning for Danmark.

En retning, hvor der skabes et ansvarligt økonomisk grundlag for investeringer i børns opvækst og uddannelse, i en grøn omstilling, der lever op til Paris-målene, og bekæmpelse af fattigdom. Og en retning, som forbedrer integration, værner om alle borgeres rettigheder og styrker Danmarks rolle i Europa og verden.

Enhedslisten

Enhedslisten peger på Mette Frederiksen som forhandlingsleder og vil ikke modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk ledet regering, der baserer sig på partierne til venstre i folketingssalen under forudsætning af, at en forhandling om en ny regerings politiske kurs munder ud i et for Enhedslisten acceptabelt resultat.

Alternativet

Alternativet peger på Uffe Elbæk som forhandlingsleder. Alternativet anerkender samtidig, at der er et stort flertal i befolkningen, som ønsker Mette Frederiksen som forhandlingsleder. Alternativet vil ikke modsætte sig Mette Frederiksens forsøg på at danne regering under forudsætning af, at denne fører en ansvarlig politik baseret på en grøn, en social og en økonomisk bundlinje.