FOA og Djøf: Drop besparelser, hold reformpause, lyt til offentligt ansatte

Del artiklen:
(ARKIV) FOA og Djøf medlemmer var med i demonstrationerne foran Forligsinstitutionen i København under overenskomstforhandlingerne i april sidste år. Nu gør formændene fælles front for at ændre på forhandlingsklimaet med de offentlige arbejdsgivere. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Sosuer og djøfere går sammen for at redde velfærden og den offentlige sektor

Af Ritzau

De analytiske hjerner og varme hænder i fagforbundene Djøf og FOA er gået sammen om en appel til politikerne for at redde den offentlige sektor med tre konkrete forslag: Slip foden fra reformspeederen, stop besparelser med grønthøsteren og tag hverdagens eksperter med på råd i udviklingen af velfærd til borgerne. 

Ni dogmer har forbundsformændene Henning Thiesen fra Djøf og Mona Striib fra FOA formuleret som et indspark i valgkampen, for den offentlige sektor er presset i bund af besparelser og konstante reformer gennem mere end 10 år med Skat som det værste eksempel, skriver avisen Danmark, der udgives af Jysk Fynske Medier.

De to fagforbund repræsenterer en kvart million medlemmer, som spænder fra Finansministeriets såkaldte regnedrenge over offentlige ledere til medarbejdere på plejehjem og sygehuse.

“Danmark har en af de bedste offentlige sektorer i verden. Men prisen for forandringerne har været høj, og den er ikke mindst betalt af de medarbejdere, der med den ene hånd implementerer en reform, mens den anden griber efter en ny,” lyder det fælles udspil fra Henning Thiesen og Mona Striib ifølge avisen Danmark.

De to formænd og deres medlemmer holder valgfest sammen 5. juni med band, bar og valgbarometer, og formændene har de seneste uger besøgt tre offentlige arbejdspladser for at få et fælles indblik i medlemmernes hverdag og problemerne i den offentlige sektor.

I forgårs besøgte Psykiatrihuset i Region Sjælland i Slagelse, hvor direktør, ledere og medarbejdere fortalte om udfordringer som dokumentationskrav og et samarbejde med kommunerne om psykiatriske patienter, som er svært klemt af mangel på ressourcer.

“Vi skal have et væsentlighedsperspektiv ind, når medarbejderne skal dokumentere, og så skal vi have lappet hullet efter kommunalreformen,” lød konklusionen fra Mona Striib efter halvanden time med ledere og ansatte i psykiatrien.

Forbundsformændene har også besøgt Kofoeds Skole for socialt udsatte i København og plejecenteret Solgården, og alle tre steder fik det nye makkerpar i dansk fagbevægelse bekræftet medarbejdernes faglige stolthed i en arbejdsdag med udfordringer på gulvet og hos chefer, som har ansvaret for mellem 30 og 270 medarbejdere.

De offentligt ansatte på Psykiatrien i Slagelse vil gerne arbejde på tværs og finde nye løsninger for at hjælpe borgerne. Men det kan være svært, når 3,5 procent af en ungdomsårgang i dag har kontakt med det psykiatriske system, og ressourcerne er de samme som for en halv snes år siden, da andelen var på knap én procent. Det gjorde indtryk på begge formænd.

“Samspillet mellem regionspsykiatrien og kommunerne illustrerer en stor udfordring for det danske samfund. Men vi har at gøre med en arbejdsplads, hvor niveauerne spiller godt sammen, og man er optaget af fagligheden. Alle tre steder gør medarbejderne en forskel og er meget optagede af at have borgeren og patienten i centrum og ikke bare være et system,” konkluderer Henning Thiesen i avisen Danmark.

Djøf og FOA har tidligere arbejdet sammen i et brobygningsprojekt med blandt andre Dansk Sygeplejeråd, men Mona Striib og Henning Thiesen grundlagde deres nye, nære samarbejde med at diskutere politik over en danskvand og en cola på en shawarma-bar forud for besøget på Kofoeds Skole.

Man skal dog ikke stille mange spørgsmål om eksempelvis Finansministeriets regnemodel og udbuddet af arbejdskraft, inden deres grundlæggende uenigheder også dukker op.

“Vi vil stadig gå i brechen for at ændre Finansministeriets regnemodel om arbejdsudbud. Det skaber ikke en eneste arbejdsplads,” siger Mona Striib til avisen Danmark.

“Det kan jeg ikke skrive under på. Mona prøvede rigtig meget med Socialdemokratiets pensionsudspil, og vi var enige om at hjælpe de nedslidte, men ikke helt om, hvordan man bedst gør det,” siger Henning Thiesen.

Men de ni dogmer er et fælles opråb til politikerne om at få vendt udviklingen i den offentlige sektor, så ressourcer og opgaver står mål med hinanden. At der bliver hænder til kernevelfærden, og medarbejdernes faglighed bliver brugt til at udvikle den borgernære velfærd.

“Vi er enige om, at samarbejdet ikke stopper med valget, og jeg kan også forestille mig, at nogle arbejdsmarkedspolitikere har lyst til at tale med os og andre ordførere,” forudser Henning Thiesen.

Politikerne på Christiansborg vil også se fælles svar fra de to forbund om lovforslag, som påvirker den offentlige sektor og deres medlemmers arbejdsliv.

“Vi skal i højere grad tale med én stemme og blive stærkere sammen end hver for sig ved høringssvar, hvor vi tænker det samme. Kompetencerne hos Hennings medlemmer og FOA skal i spil sammen. Vi vil insistere på, at politikerne på Christiansborg kommer til at lytte på os. Den offentlige sektor kommer ind i en dødsspiral, og velfærden bliver afviklet, hvis vi ikke får knækket kurven nu,” fastslår Mona Striib i avisen Danmark.

—–

Djøf og FOA har formuleret ni dogmer, som skal lukke sprækkerne i den danske velfærd. De ni dogmer falder i tre kategorier:
1 Hold en pause med reformer – lav færre og bedre forberedte reformer
2 Stop grønthøsteren og drop besparelserne i den offentlige sektor
3 Lyt til de offentligt ansatte – de er hverdagens eksperter i velfærdsstaten

Kilde: Avisen Danmark – Jysk Fynske Medier