Mobning på arbejdspladsen øger sygefraværet blandt alle

Del artiklen:
(ARKIV) MODELFOTO For førtste gang viser forskning en sammenhæng mellem mobning og generelt sygefravær på arbejdspladser, skriver Magisterbladet. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2018)

Mobning øger langtidssygefraværet blandt alle ansatte med 20 procent, viser forskning. Der er for lidt fokus på, at mobning er et udtryk for et generelt dårligt arbejdsmiljø, skriver Magisterbladet.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Omkring hver tiende ansat på de danske arbejdspladser er udsat for mobning.
Sådan har det været i en årrække. Men mobning rammer mange flere end bare selve offeret. Hele arbejdspladsen har nemlig omkring 20 procents øget risiko for langtidssygefravær, hvis der foregår mobning.

Det viser ny dansk forskning, som bygger på en spørgeskemaundersøgelse med over 7.000 beskæftigede danskere og registerdata over deres langtidssygefravær på i alt 302 arbejdspladser. Det er professor Åse Marie Hansen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Københavns Universitet, som står bag undersøgelsen, der bliver fremlagt i Magisterbladet.

“Der er forøget risiko for langtidssygdom på 20 procent blandt de ikke-mobbede på arbejdspladsen, når der forekommer mobning. Der kan være nogle forhold på arbejdspladsen, der gør det muligt for mobning at florere, og det skal tackles”, siger Åse Marie Hansen til Magisterbladet.

I studiet er der kigget på både offentlige og private arbejdspladser med fra fem og op til 120 ansatte. Her har man sammenlignet sygefraværet blandt ikke-mobbede på virksomheder, hvor der forekommer mobning, med sygefraværet blandt ansatte i virksomheder, hvor der ikke forekommer mobning.

Det er første gang, der er fundet en sammenhæng mellem mobning og øget risiko for langtidssygefravær for de ikke-mobbede. Mobning er i undersøgelsen defineret ved, at en eller flere personer gentagne gange over en længere periode bliver udsat for ubehagelige eller negative handlinger eller adfærd på deres arbejde, som det er svært at forsvare sig imod.

At langtidssygefraværet øges med 20 procent på de virksomheder, hvor der forekommer mobning, overrasker ikke forskeren.

“Derimod overrasker det mig, at der ikke tidligere har været opmærksomhed på, hvor store konsekvenser mobning af enkelte ansatte kan have for hele arbejdspladsen”, siger Åse Marie Hansen.

Mobning forekommer typisk mellem kolleger eller mellem chef og ansat. Hun mener ikke, at der har været fokus nok på, hvor store konsekvenser mobning på arbejdspladsen kan have – både for den enkelte, som rammes, og for hele arbejdspladsen.

“Man skal tænke hele dette område anderledes. Mobning går ikke bare ud over nogle enkelte personer, som man – forkert – tror er lidt specielle. Det påvirker hele arbejdspladsen. I et konfliktfyldt og stressende arbejdsmiljø vil der opstå mere mobning”, siger Åse Marie Hansen.

Når der opstår mobning, er det en indikation af, at arbejdsmiljøet og kommunikationen ikke er god på arbejdspladsen. Det fortæller Per Hulstrøm, som er psykolog, ekspert i mobning og administrerende direktør i Psykologkonsult, der har mange års erfaring med organisations- og ledelsesudvikling.

“Det er et symptom på mere grundlæggende problemer”, siger han til Magisterbladet.
Per Hulstrøm forklarer, at når voksne mobber hinanden, så opstår det typisk af samme årsager, som når børn mobber. Mobber og mobbeoffer har lidt den samme psykologi – høje forventninger til egen præstation og typisk en lidt vaklende selvværd.

“Med den kombination er der derfor et fællesskab mellem mobber og offer, fordi mobberen kan genkende svaghederne fra sig selv og derfor kan mobbe, så det kryber ind under huden på offeret”, siger han til Magisterbladet.

hsk