Her er Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen uenige om beskæftigelsespolitikken

Del artiklen:
Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) er uenige om beskæftigelsespolitikken. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Pension til nedslidte, kontanthjælpsloft, mangel på arbejdskraft. A4 Nu har gennemgået beskæftigelsestemaer i valgkampen. Vi har sorteret i analysen.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

A4 Nu gennemgår i dag i en analyse hvilke temaer på beskæftigelsesområdet, statsministerkandidaterne Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) vil komme til at slås om under valgkampen. Vi har sakset en del af overskrifterne og har selv trukket fra og lagt til:

Pensionsalder og nedslidning

De to kandidater er uenige om, hvordan man sikrer nedslidte en tidligere pension. Socialdemokratiets forslag til differentieret pensionsalder er allerede under kraftig beskydning fra regeringen. Men også regeringens, Dansk Folkepartis og Radikales forslag får kritik fra flere sider.

Mangel på arbejdskraft

Regeringen vil åbne op for udenlandsk arbejdskraft til byggebranchen, sundhedsvæsnet og ældreplejen. Socialdemokratiet og fagbevægelsen henviser til, at der stadig er mange arbejdsløse danskere, der kan komme i job.

Arbejdsmiljø

Et bredt flertal har lavet en aftale om at tilføre 460 millioner kroner til arbejdsmiljøområdet over en årrække, men store dele af oppositionen efterlyser en mere ambitiøs politik for at sikre bedre tilsyn og mere rådgivning ude på virksomhederne.

Stresspanelet var en fuser

Mens stresspanelet kom med anbefalinger om bl.a. forældreintra og nattesøvn, vil rød blok fokusere på Moderniseringsstyrelsen, normeringer i daginstitutioner og ubalance mellem ressourcer og krav på en arbejdsplads.

Lovbestemt mindsteløn

Lars Løkke Rasmussen foreslog for nylig en lovbestemt mindsteløn for bl.a. chauffører, der skulle forhindre løndumping. Men Mette Frederiksen, Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL) advarede mod et opgør med den danske model, hvor fagbevægelse og arbejdsgivere er aftaleparter, og dermed mod en trussel mod overenskomsterne.

Disruptionråd eller arbejdsmarkedsråd

Mette Frederiksen vil etablere et permanent arbejdsmarkedsråd, der skal knytte arbejdsmarkedets parter tæt til regeringen. Det er ifølge A4 Nu et modstykke til regeringens disruptionråd, som Venstre vil beholde. Disruptionrådet har fokus på den 4. industrielle revolution, hvor bl.a. robotter vinder indpas i industrien.

Kontanthjælpsloft og integrationsydelse

Mette Frederiksen vil nedsætte en ydelseskommission, der skal kulegrave de offentlige ydelser og derefter komme med et udspil til, hvordan kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen evt. skal sættes op eller sammensættes.

Kontanthjælpsloftet er både beskæftigelses-, social- og integrationspolitik, og fordi der er markante forskelle mellem partierne, vil det blive diskuteret igen og igen.