Større andel aktivitetsparate på passiv forsørgelse

Del artiklen:
22 kommuner har stor stigning i andel af aktivitetsparate, der ikke er i aktivering. Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening. Se tal for alle kommuner her.

Rettelse: I første udgivelse havde vi vendt rundt på aktivitetsparate med og uden aktivering. Det er rettet nu. Vi beklager fejlen/hsk.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Mens antallet af kontanthjælpsmodtagere konstant er faldet de seneste år, så overlader en række kommuner i stigende omfang borgere, der er langt væk fra arbejdsmarkedet, til sig selv. Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Statistikken, der er hentet på Jobindsats.dk, tæller dog ikke mentorstøtte med, selvom den er en del af den aktive indsats i lov om aktiv beskæftigelsesindsats.

Blandt de kommuner, der har haft størt stigning i aktivitetsparate på passiv indsats er  Varde, Vejle og Næstved.

Omvendt var der i Odense Kommune kun 19 procent på passiv forsørgelse 2018, mens over halvdelen var uden aktivering i 2017. Også kommuner som Mariagerfjord, Guldborgsund og Gribskov har haft stor stigning i den aktive indsats for aktivitetsparate.

Se den enkelte kommune her:

På kortet nedenfor kan man se, hvor stor en del af de aktivitetsparate, der var i aktivering i 2018.

Her ligger kommuner som Silkeborg og Holbæk ligger i top med aktivering for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. I Silkeborg var det kun 3,5 procent af de aktivitetsparate, der ikke var i aktivering, mens det i Holbæk var 7,2 procent.

Omvendt var omkring halvdelen eller flere uden en aktiv indsats i kommuner som Furesø, Dragør, Tårnby og Høje Taastrup i 2018.

På landsplan er den passive aktivering faldet med fire procentpoint, fra 29,5 procent i 2017 til 25,5 procent i 2018. Det sker samtidig med, at det samlede antal kontanthjælpsmodtagere er faldet fra 17.300 til 14.000.

DA understreger i sin analyse, at en del af de passive kontanthjælpsmodtagere kan være fritaget fra aktivering i en periode i de pågældende kommuner.

 

Rettelse: den 14.5.2019 er tilføjet: Statistikken, der er hentet på Jobindsats.dk, tæller dog ikke mentorstøtte med, selvom den er en del af den aktive indsats i lov om aktiv beskæftigelsesindsats.  /hsk