Fakta: Enlige forsørgere rammes mest af kontanthjælpsloftet

Del artiklen:
(Arkiv) Enlige forsørgere mister fra 1.500 til over 2.000 kroner om måneden med kontahtjælpsloftet. (Foto: Lars Helsinghof Bæk/ Ritzau Scanpix)

Over 20.600 personer på kontanthjælpsydelser var i september sidste år berørt af kontanthjælpsloftet, skriver beskæftigelsesministeren i et svar til Folketinget. Flest enlige forsørgere rammes.

Af Helle Schøler Kjær

Over 20.600 personer på kontanthjælpsydelser var i september sidste år berørt af kontanthjælpsloftet, skriver beskæftigelsesministeren i et svar til Folketinget. Flest enlige forsørgere rammes.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Hver sjette på kontanthjælp, integrationsydelse eller uddannelseshjælp (unge under 30) er berørt af kontanthjælpsloftet, der sætter en grænse for, hvor meget man kan modtage i offentlige ydelser. Det skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Langt de fleste er forsørgere, nemlig næsten 70 procent. Knap halvdelen af alle berørte er  enlige forsørgere.

Flest enlige forsørgere med ét barn 

Det kan være svært præcist at regne ud, hvad kontanthjælpsloftet betyder for familierne i gennemsnit, men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavede i 2018 en analyse af, hvor meget enlige forsørgere mister i boligstøtte med kontanthjælpsloftet. Med et barn er det mellem 1.500 og 2.000 kroner om måneden, mens det med tre og fire børn er 2.000 kroner og mere. Se tabellen her:

I 2016 havde omkring halvdelen af de enlige forsørgere, der blev berørt af kontanthjælpsloftet ét barn, mens 3.500 havde to børn.  Godt 2.000 enlige forsørgere med tre eller flere børn fik også sat deres ydelser ned.

Tallene fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er fra december 2016, mens Beskæftigelsesministeriets tal er fra september 2018. I 2016 var der ifølge AE’s beregninger 11.400 enlige forsørgere, der blev ramt af kontanthjælpsloftet i 2016 ramt af kontanthjælpsloftet. I 2018 var tallet faldet til 9.200 ifølge Beskæftigelsesministeriets tal.