Fakta: Stor forskel på hvor mange, der er langvarigt på kontanthjælp i kommunerne

Del artiklen:

I hele landet har knap hver fjerde været på kontanthjælpsydelse i over fem år. I alt næsten 30.000 mennesker. Forskellen på kommunerne er stor, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Se din egen kommune her.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Den laveste andel af langvarigt modtagere af kontanthjælpsydelser bor i Nordvestjylland og Nordsjælland. Med undtagelse af Billund, så ligger alle kommuner med under 10 procent på langvarig kontanthjælp i de to landsdele.  Det er Hørsholm, Skive, Billund, Lemvig, Allerød, Ringkøbing-Skjern, Struer, Solrød, Hjørring og Greve.

Kommuner med over 19 procent, der har været i kontanthjælpssystemet i over fem år, ligger næsten alle i København og Storkøbenhavn område, bortset fra to kommuner. Her er de: Holstebro, Herlev, Ishøj, Ballerup, Odense, Høje Taastrup, Horsens, – København og Brøndby har flest, hele 22 procent.

I hele landet havde op mod hver fjerde været i kontanthjælpssystemet i fem år eller mere. Langt de fleste – 26.000 – er på kontanthjælp, mens 3.000 er under 30 år og derfor på den lavere uddannelseshjælp og 1.000 på integrationsydelse.

Se din kommune på kortet nedenfor.

(Læs et par forbehold under kortet)

Statistikken er fra januar 2019 og siger derfor ikke noget om, hvor meget antallet i kontanthjælpssystemet er faldet i kommunerne i de seneste år. Den tager heller ikke højde for rammevilkår og er derfor blot et øjebliksbillede på antal og andel borgere i kontanthjælpssystemet i de enkelte kommuner.

Tallene er ikke helt præcise. Det skyldes, – som det ses i anmærkning på kortet –  at der i en del kommuner er tre personer eller derunder, der af diskretionsgrunde ikke er talt med i de enkelte år i flere kommuner. De indgår dog i de samlede tal. Procenter for hhv. kommuner og hele landet er opgjort på baggrund af de tilgængelige tal. Derfor bliver kommuneandelene lavere end den gennemsnitlige andel for hele landet.