320.000 personer ramt af ledighed sidste år

Del artiklen:
Der er brug for jobcentrene. Mere end 300.000 var ramt af ledighed sidste år, skriver Fagbladet 3F. (Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix)

Næsten 320.000 personer var sidste år ramt af ledighed i kortere eller længere tid. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Af Ritzau

Næsten 320.000 personer var sidste år ramt af ledighed i kortere eller længere tid. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det svarer til cirka 11 procent af arbejdsstyrken. Året før var 337.000 berørt af ledighed på et tidspunkt – eller cirka 12 procent af arbejdsstyrken. Det skriver Fagbladet 3F.

– I virkeligheden er det en smule overraskende, at ledigheden ikke rykker sig så meget, som man kunne vente. Beskæftigelsen buldrer derud af. Men ledigheden er slet ikke fulgt med ned, i forhold til hvor meget gang der er i arbejdsmarkedet. Det skyldes en gigantisk vækst i arbejdsstyrken, siger cheføkonom i 3F, Frederik I. Pedersen.

Heller ikke andelen af længerevarende ledige er faldet nævneværdigt. Fra 2016 til 2018 har antallet af ledige, der var i mindst 80 procent af tiden igennem året, ligget på mellem 31-35.000 personer.

– Det, at der ikke har været mere sug fra arbejdsmarkedet, viser i min optik, at arbejdsmarkedet ikke er så top-presset, som man kan få indtryk af i medierne, eller som vi oplevede i de glade dage i nullerne, siger Frederik I. Pedersen.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, mener, at den kraftige stigning i beskæftigelsen skyldes, at udbuddet af arbejdskraft er steget rigtig meget de senere år, især på grund af en kæmpe vækst i udenlandsk arbejdskraft på grund af de åbne grænser.

– I en vis udstrækning foretrækker virksomhederne udenlandsk arbejdskraft, som kommer fra ringere lønvilkår. De er måske også mere villige til at udføre arbejde, som danskere er mindre interesserede i, herunder eksempelvis rengøring eller i landbruget, påpeger Helge J. Pedersen.

Han mener, at arbejdsmarkedet er anderledes sammensat i dag, end for 10 år siden.

– I dag har virksomhederne en langt større buffer af udenlandsk arbejdskraft. Det er den primære forklaring på, at ledigheden ikke er faldet mere, vurderer cheføkonomen fra Nordea.

Helge J. Pedersen er ikke særligt bekymret for en overophedning af arbejdsmarkedet.

– Kombinationen af en lidt lavere efterspørgsel efter arbejdskraft, og bufferen af udenlandsk arbejdskraft, gør, er jeg ikke er ret bekymret. Der er blandt andet en lille afmatning at spore, blandt andet indenfor bygge og anlæg, siger han.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er enig i, at tallene ved første blik kan virke paradoksale. Han mener også, at udenlandsk arbejdskraft er en del af forklaringen.

– Grunden til, at ledigheden ikke falder mere er nok, at mens opsvinget i 2007 og 2008 gjorde et stort indhug i køen af ledige, så er der flere om buddet i dag. Det er primært seniorer, udlændinge og unge, der er blevet færdige med deres uddannelser og er på vej ind på arbejdsmarkedet, siger han.

Heller ikke Erik Bjørsted mener, at tallene vidner om et presset arbejdsmarked.

hsk