Fakta: Kvindelige sosu’er får oftere førtidspension end alle faggrupper blandt mænd

Del artiklen:
(ARKIV) På trods af flere hjælpemidler er kvindelige sosu'er den enkeltgruppe, der oftes får en førtidspension. Her er deten ældre kvinde, der får hjælp af to sosu-hjælpere. (Foto:

Sosu’er får flere førtidspensioner end alle faggrupper blandt mænd. Samtidig udgør de 11 procent af dem, der har fået den svært tilgængelige seniorførtidspension. Det viser tal fra Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriet. 

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Kvindelige social- og sundhedsassistenter og hjælpere er den gruppe, der oftest får tildelt en førtidspension, viser en 10-års oversigt fra Danmarks Statistik. De ligger over samtlige grupper af mænd, bl.a. tømrere og murere. Sosu’erne er samtidig den gruppe, der har fået næstflest seniorførtidspensioner. Her ligger kun 3F’s medlemmer højere med godt 20 procent. Se dokumentation nedenfor.

Den første graf viser, at op mod 18-19 procent kvindelige sosu’ere (den øverste lyseblå linie) kom på førtidspension inden pensionsalderen. Til sammenligning kan man i grafen nedenunder se, at omkring 11-12 procent mandlige murere fik førtidspension, mens 7-8 procent mandlige tømrere fik førtidspension inden folkepensionsalderen.

Målingen er lavet over en 10-årsperiode og følger personer, som i 1980 var 30-35 år. Det store dyk omkring 2010 kommer, fordi de er nået folkepensionsalderen.

Næststørst gruppe på seniorførtidspension

Mens Danmarks Statistiks grafer viser, hvor stor en andel af sosu’erne, der fik førtidspension, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, hvor stor en andel af de tildelte seniorførtidspensioner, der blev tildelt forskellige grupper.

Mens 3F’s medlemmer udgjorde 20 procent, fik FOA’s medlemmer 11 procent af alle seniorførtidspensioner mellem 2014 og 2018.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skriver til Folketinget:

“Når der ses på tilhørsforhold til en A-kasse – opgjort efter hvilken A-kasse seniorførtidspensionisten senest var medlem af – fremgår det, at seniorførtidspensionisterne i overvejende grad kommer fra de ufaglærte områder. Således tegner 3F, FOA, samt personer, der aldrig har været i en A-kasse, sig for samlet ca. 43 pct. af dem, der får en seniorførtidspension.”