Ny rapport om arbejdsmiljø: De unge slider og slæber

(Arkiv) Unge knokler, og arbejdsulykker kan tidligt sætte sig som slid, viser ny rapport. Billedet er fra DM i Skillsi 2017. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017)

Det skulle være så godt, men mange af de unge på arbejdsmarkedet er allerede på vej til at blive slidt. Det viser rapporten “Unges arbejdsmiljø og helbred”, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har lavet for Arbejdsmiljørådet. Det skriver Fagbladet 3F.

– Kroppen husker. Og hvis du i en ung alder kommer ud for en arbejdsulykke, har et hårdt fysisk arbejde, arbejder med kemiske stoffer eller allerede døjer med smerter, risikerer det senere i dit arbejdsliv at føre til et større sygefravær. Eller at du må forlade arbejdsmarkedet før tid, siger seniorforsker Johnny Dyreborg fra NFA.

Han har været med til at udarbejde “Unges arbejdsmiljø og helbred”, der er den første rapport nogensinde herhjemme, som gør samlet status over, hvordan det egentlig står til med de unges arbejdsmiljø.

I regeringens strategi for arbejdsmiljøindsatsen i Danmark frem til 2020 er et af de 19 initiativer rettet mod netop de unge og nyansatte. Og i forhold til, at de unge skal arbejde i op til fem årtier mere, før de kan kan gå på pension, er der flere ting, der ifølge Johnny Dyreborg vækker opsigt.

– Der er flere 18-29 årige, der kommer ud for en arbejdsulykke end i andre aldersgrupper. De 18-29 årige angiver den højeste grad af fysisk hårdt arbejde og mere løfte- og skubbearbejde. Og andelen af personer, som arbejder i belastende stillinger i løbet af en dag på jobbet, er også størst blandt de 18-29 årige, siger han.

Er nutidens unge mere sarte end deres ældre kolleger?

– Det er muligt, men det kan vi ikke se ud af vores undersøgelse. Men hvis de unge skal kunne holde til at være længere tid på arbejdsmarkedet, er det nødvendigt med en tidlig indsats i forhold til for eksempel at forebygge arbejdsulykker og muskel- og skeletbesvær, siger Johnny Dyreborg.

25-årige Mathias Peter Sejling fra Frederikssund har været murer i fem år. Det har allerede sat sine spor, og han døjer med et skadet ledbånd i det ene knæ, efter han i oktober sidste år trådte forkert ned fra en trappestige.

– Jeg har problemer med at komme op, hvis jeg har ligget på knæ en hel dag. Jeg er øm i ryggen, hvis jeg bukker mig meget ned, og føler generelt en træthed i kroppen, siger den unge murer og tilføjer:

– Mine ældre kolleger kan ikke lige så meget mere, fordi de har ondt. Så mine yngre kolleger og jeg har det med at tage nogle af de hårdere, fysisk krævende arbejdsopgaver for at skåne dem lidt. Ham med slidgigt i skulderen er ikke ham, som man sætter til at pudse loft. Det er en god kutyme i vores fag, siger han til Fagbladet 3F.

hsk