Leif Lahn Jensen (S) har ikke længere tillid til kommunerne

(Arkiv) Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S). vilhave mere kontrol med kommunerne. De gør det ikke godt nok ift førtidspension, siger han. efter samråd i Folketinget. (Foto: Thomas Lekfeldt/ Ritzau Scanpix)

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen stoler ikke på, at kommunerne selv kan forvalte reglerne om førtidspension og fleksjob, sagde han onsdag på et samråd i Folketinget. Han foreslår mere kontrol.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

“Jeg har personligt mistet tilliden til kommunerne”, sagde Leif Lahn Jensen (S) på et samråd om førtidspension i Folketinget onsdag. Derfor kommer der et forlig med flere stramninger på førtids- og fleksjobområdet inden for kort tid.

Kommunerne har haft alle muligheder for at gøre det godt, men lovgivningen har nok været for fleksibel, sagde Leif Lahn Jensen som en kommentar til, at kommunerne har en meget forskellig praksis i forhold til at tildele førtidspensioner.

“Vi vil fra Socialdemokratiet gøre alt, hvad vi kan, for at komme efter kommunerne. Vi kommer til at lave ændringer i lovgivningen, for det her må vi ikke finde os i. Og opfordringen her fra til kommunerne er, at de skal tage sig sammen, for ellers kommer vi – og det kommer vi til, at lave en præcisering af lovgivningen, for det er simpelthen ikke godt nok.”

Mere kontrol med kommunerne 

NB-.Beskæftigelse bad efter samrådet Leif Lahn Jensen om at udddybe, hvar det er for ænderinger, der skal præsiceres i loven. Det mest konkrete var, at der skal holdes bedre øje med kommunernes praksis med tildeling af førtidspension og fleksjob.

“Hvis ikke de leverer, skal de have en eller andet form for hammer, ” siger han og henviser til den forenklede beskæftigelsesindsatsen, som fjernede nogle proceskrav til kommunerne og samtidig lagde op til større kontrol, hvor kommunerne i sidste ende kan blive sat under administation, hvis de ikke lever op til lovens intentioner.

“Jeg kunne da sagtens forestille mig, at jeg vil kunne foreslå nogenlunde det samme her. At hvis ikke de leverer det, de skal på førtidspension, og hvis de ikke opfører sig ordentligt over for de syge, så må vi holde øje med dem, og så må vi se, hvad det får af konsekvenser,” siger Socialdemokratiets beskæftigelsersordfører.

Til spørgsmålet om, hvad det er for regler, der skal præciseres siger Leif Lahn Jensen:

“Jeg kan ikke sige noget helt konkret; det skal vi jo forhandle nu, men nogle steder vil vi præsicere lovgivningen, for generelt har kommunerne ikke været gode nok til at behandle syge ordentligt.”