AE: Ingen risiko for overophedning med 30.000 langtidsledige

Del artiklen:
Der er ingen grund til at frygte mangel på arbejdskraft, siger Erik Bjørsted, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Der er mere end dobbelt så mange langtidsledige, som der var før finanskrisen. Det viser tal, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggør i dag. Derfor er der ingen grund til at frygte manglen på arbejdskraft, siger cheføkonom.

Af Helle Schøler Kjær

Der er mere end dobbelt så mange langtidsledige, som der var før finanskrisen. Det viser tal, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggør i dag. Derfor er der ingen grund til at frygte manglen på arbejdskraft, siger cheføkonom. 

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Der er i dag 32.000 ledige, der har været uden arbejde i mere end 12 måneder. Dermed er langtidsledigheden halveret på seks år, fra andet kvartal 2012 til andet kvartal 2018. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Den nederste linje i grafen viser udviklingen i langtidsledigheden.

Cheføkonomi i AE Erik Bjørsted siger på baggrund af tallene, at der ikke er nogen grund til at frygte overophedning, som vi så det under finanskrisen.

“Vi er nu på den strukturelle ledighed på omkring 100.000, det er de fleste økonomer enige om, og vi skal turde være der,” siger Erik Bjørsted, som tilføjer, at der ikke er nogen, der reelt ved, hvor grænsen for den stukturelle ledighed ligger.

“Vi mener godt, den strukturelle ledighed kan være på plus minus 30.000, og vi ser også, at lønstigningerne har været lavere end i udlandet, selvom det går godt. Samtidig kommer der jo stadig flere på arbejdsmarkedet, blandt andet flere indvandrere, ældre og nogle marginaliserede grupper.”

Andre tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at der er 18.000 jobparate kontanthjælpsmodtagere, mens der er godt 50.000 aktivitetsparate, som ikke tæller med i ledighedsstatistikken. De sidste skal der satses mere på, mener Arbejderbevægelsens erhvervsråd, men det tager tid at få de aktivitetsparate gjort klar til arbejdsmarkedet.

“Ja, men vi ved af erfaring, at når der er rift om arbejdskraften, så bliver der plads til de mere marginaliserede. De aktivitetsparate bliver jo ikke klar med et trylleslag. De skal have en håndholdt indsats, fordi de har andre problemer ud over job, som kan være helbredsmæssige eller sociale.”

Og det er der tid til, siger cheføkonom Erik Bjørsted, for “verden omkring os giver ikke længere så meget medvind.”

“Optimismen er faldet, der er eskalerende handelskrig, den europæiske centralbank ventes at hæve renten, og så er der Brexitafstemningen i dag. Alt det er med til at mindske risikoen for overophedning, så vi mener ikke, der er brug for flere reformer eller at gøre det lettere for udenlandsk arbejdskraft at komme hertil.”