Talentindsats for kunstneriske spirer fra hele landet

Del artiklen:
PR-fotos: Lydmor, Buster's World og Julian Juhlin er blandt de udvalgte 10 navne til 'Den Unge Kunstneriske Elite'.

10 spirende talenter inden for kunstverdenen er netop udvalgt af Statens Kunstfond til at være en del af et nyt eliteprogram, der skal hjælpe de unge med at få foden inden for på den danske og internationale scene. Og i 2019 udpeges nye talentkommuner.

Af Lene Vind, [email protected]

Lene Vind, [email protected]

’Den Unge Kunstneriske Elite’  er en del af en talentindsats, som kulturminister Mette Bock introducerede tidligere i år. Nu er 10 unge talenter indenfor kunsthåndværk og design, scenekunst, musik og billedkunst netop blevet udvalgt til eliten. Se listen nederst i artiklen.

Talentindsatsen indeholder også en ny talentkommuneordning, som kommunerne kan søge om at blive en del af. Ordningen er blandt andet inspireret af Team Danmarks eliteidrætskommuner. For at få status som talentkommune skal kommunerne have formuleret en strategi for talentudvikling indenfor flere kunstområder. Kommunerne har ansøgt her i november om penge fra puljen til at forstærke eksisterende talentmiljøer eller til oprettelse af nye. Der er mere information om puljen her. De nye talentkommuner udpeges i begyndelsen af 2019.

Udgangspunktet for talentindsatsen er, at Danmark har masser af unge talenter, som skal blive endnu bedre, hvis de fremover skal klare sig i en global konkurrence om pladserne på de kunstneriske uddannelser, og siden skabe sig en karriere i Danmark og i udlandet.

”Vi skal som samfund gøre mere for at hjælpe unge talenter på vej i deres begyndende karriere – og når de prøver kræfter med en international karriere. For dagens unge talenter har også potentialet til at blive morgendagens elite, der kan sætte Danmark på verdenskortet og bidrage til at gøre os rigere som samfund og udvikle kunsten i Danmark,” udtaler kulturminister Mette Bock i anledningen af udvælgelsen af de 10 spirende talenter.

Med talentindsatsen ønsker Kulturministeriet at støtte unge talenters begyndende karrierer og det lokale talentmiljø ude i landet. Programmet indebærer individuelle karriereplaner, støtte fra professionelle mentorer og økonomisk støtte til aktiviteter, der kan hjælpe talenterne til at blive en del af eliten inden for deres fag.

Der afsættes 8,5 mio. kroner til en styrkelse af lokale talentmiljøer i hele landet og 4 mio. kroner årligt til et karriereprogram for unge kunstnere. Der er i 2018 blevet uddelt 3.880.000 kroner fra karriereprogrammet ‘Den Unge Kunstneriske Elite’.

Udvælgelsen af unge kunstnere til karriereprogrammet sker via et tværfagligt udvalg under Statens Kunstfond. Slot- og Kulturstyrelsen fordeler midlerne til lokale talentmiljøer.

De 10 udvalgte til ‘Den Unge Kunstnerisk Elite’

  • Alexis Mark/ Annual Reportt (Kunsthåndværk og Design)
  • Buster’s World (Kunsthåndværk og Design)
  • Julian Juhlin (Scenekunst)
  • KOTTOS (Musik)
  • Louise Haugaard Jørgensen (Billedkunst)
  • Lydmor (Musik)
  • Maria Bruun Design (Kunsthåndværk og Design)
  • Marie Topp (Scenekunst)
  • KasperSophie (Scenekunst)
  • SVIN (Musik)

Kunstarten står i parantes. Læs mere om de udvalgte talenter her.