Podcast: Sådan blev Silkeborgs investeringsstrategi til

Del artiklen:
(Arkiv) Mere tillid til borgerne. Det ønsker beskæftigelseschef i Silkeborg Kommune Jørgen Skovhus Haunstrup, af den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). (Foto: VIA UNiversity College)

Meget færre klager og ingen trusler. Og rigtig mange væk fra offentlig forsørgelse. Det tæller blandt resultaterne af at investere i beskæftigelse i Silkeborg Kommune. I denne uges podcast kan du høre beskæftigelseschef Jørgen Skovhus Haunstrup, der også taler om benchmark, opkvalificering, ledelse og forholdet mellem økonomi og en ny og mere humanistisk tilgang til ledige borgere. 

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Interviewet er optaget på KL’s JobCamp den 8. november af Helle Schøler Kjær.

 

Fra top til bund i vurderinger af Silkeborgs beskæftigelsesindsats

I forskellige målinger over de seneste måneder, har Silkeborg blandt de 20 bedste og de dårligste fem af 98 kommuner til at få ledige på dagpenge, kontanthjælp og sygedagpenge væk fra offentlig forsørgelse.

Nøgletal fra jobindsats.dk placerer Silkeborg Kommune som nummer 36 i hele landet i at nå målet om at ‘flest mulige skal i arbejde og forsørge sig selv’. I denne tabel kan man se, at Silkeborg placerer sig godt ift, at få udsatte personer i arbejde og selvforsøgelse. Her tæller dagpenge ikke med.

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE vurderer Silkeborg Kommune til at ligge nummer 16, når der tages højde for rammevilkårene. Det sker i et analyseapparat, der er udviklet for Beskæftigelsesministeriet for at måle kommunerne i forhold til hinanden. Her kan du læse, hvad der bl.a. indgår i rammevilkårene.

VIVE’s benchmark tæller ledige på A-dagpenge, kontanthjælpsydelse og sygedagpenge – og en større gruppe på offentlig forsørgelse, som også er omfattet af beskæftigelsesindsatsen: Borgere på førtidspension, fleksjob, ledighedsydelse og i ressourceforløb.

Beskæftigelsesministeriets benchmark udelader over halvdelen af dem, der er med i VIVE’s benchmark og vurderer nu Silkeborg Kommune til at være den femte dårligste til at få ledige væk fra offentlig forsørgelse, nummer 94 ud af 98 kommuner i landet.

Fra toppen til bunden, når investringen i de udsatte grupper ikke tæller med

Endelig vurderer Statsrevisorernes Benchmark, at Silkeborg Kommune har et forbedringspotentiale ift. effektivisering på 28 procent. Dermed ligger kommunen mellem nummer 84 og 95. Forskellen fra Beskæftigelsesministeriets benchmark er, at Statsrevisorerne måler resultater ift. økonomi. Tallene er fra 2014 til 2016 og tager ikke højde for resultatet af de investeringer i beskæftigelse, der er kommet senere, blandt andet i Silkeborg. Dette benchmark blev offentliggjort efter interviewet med Jørgen Skovhus Hunstrup.

Nednfor en tabel udarbejdet af NB-Økonomi 6. november, hvor konsekvenserne af at udelade en stor gruppe fra Vive’s benchmark i Bekæftigelsesministeriets – og i bunden af artiklen et kort, der sammenligner Statsrevisorernes benchmark med Beskæftigelsesministeriets.

NB-Økonomi har i dette kort sammenlignet benchmark fra Beskæftigelsesministeriet og Statsrevisorerne:

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her