Benchmark: Nyborg nummer ét i beskæftigelse

Nyborg har en stor konferenceindustri, hvor indvandrerkvinder nu bliver oplært og får job. (Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix)

Nyborg gør det bedst af alle kommuner i Beskæftigelsesministeriets nye benchmark-liste. Gladsaxe kom ind som nummer tre. Begge steder er personale og politikere stolte over en stor indsats.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-okonomi.dk

Det lød, som om det blev fejret, da en glad jobcenterchef i Nyborg Louise Berg tog telefonen. Men den rigtige fejring kommer på mandag sammen med medarbejderne.

“Vi er rigtig glade og stolte,” siger hun til nyheden om, at Nyborg har været bedst til at få mennesker på kontanthjælp væk fra offentlig forsørgelse. Over tre år har beskæftigelsesindsatsen i Nyborg for eksempel fået nedbragt antallet af de kontanthjælpsmodtagere, der er længst væk fra arbejdsmarkedet, nemlig de aktivitetsparate. “Fra 467 til 217,” siger Louise Berg og tilføjer: “Det er en halvering.”

“Vi har nogle utrolig dygtige og kompetente medarbejdere,” siger jobcenterchefen i Nyborg flere gange. De har været igennem udviklingsforløb og projekter og har styrket indsatsen for dem, der var langt væk fra arbejdsmarkedet.

“Lige nu er vi i gang med et integrationsprojekt, for vi har jo en ret stor konferenceindustri i Nyborg,” fortæller Louise Berg. Det er indvandrerkvinder, der bliver oplært i rengøring og sengeredning, og nogle af de første er i kommet i job. Jobcentret har et tæt samarbejde med store og små virksomheder og laver bl.a. brancherettede forløb for den arbejdskraft, virksomhederne mangler.

Gladsaxe nummer tre

Gladsaxes borgmester Trine Græse (A) siger om trediepladsen på listen, at “det er vi rigtig stolte af. Vi har gennem de sidste tre år investeret massivt i beskæftigelsesområdet, vi har ansat flere, og vi har haft en tro på, at den rigtige indsats flytter flere borgere.”

Gladsaxe forventer også at spare mere på overførselsindkomster, og det kan kommunen roligt gøre. Ifølge Beskæftigelsesministeriets oversigt sparer kommunen godt 31 millioner ved at have 420 færre på overførselsindkomst end det forventede ift. kommunens rammevilkår.

“Vi har satset på de indsatser, der er forskningsmæssigt belæg for”, siger Trine Græse. “Vi har markant flere samtaler med borgerne, end hvad der står i loven, så vi holder den ledige til ilden. Og vi har øget den virksomhedsrettet aktivering og har fokus på småjobs,” siger hun.

Også i Gladsaxe er der tætte partnerskaber mellem jobcentret, uddannelsesinstitutioner og lokale virksomheder, og kommunen laver faglig opkvalificering, der er direkte målrettet virksomheder, der har brug for arbejdskraft.

Rettelse 3.11.: Gladsaxes borgmester hedder Trine Græse og ikke Karin Søjberg Holst, som vi skrev først. Trine Græse blev valgt som borgmester ved kommunalvalget i 2017, hvor Karin Søjberg Holst gik af efter 15 år på posten.